Bog se služi napornim i predanim radom, no ne i radoholičarstvom. Ignacije je o umjerenosti pisao skupini mladih koji su pretjerali sa zahtjevima što su ih postavljali prema svojim tijelima.

“Ništa prekomjerno”, kaže filozof… Ako se netko ne pridržava ove umjerenosti, otkrit će da se dobro promeće u zlo, a krjepost u porok. Uvidjet će i da nakon toga slijede brojne neugodnosti, posve suprotne cilju onoga koji na taj način djeluje. 

Prva je u tome što se, u dugoročnu smislu, zapravo ne služi Bogu, kao što konj koji se prvih dana iscrpi po pravilu ne dovršava putovanje te se tako događa da se za nj netko mora pobrinuti.

Kao drugo, prednosti stečene ovakvom prekomjernom gorljivošću uglavnom nisu održive, kao što Pismo kaže: “Naglo stečeno bogatstvo iščezava” (Izr 13,11). Ne samo što iščezava, nego može biti uzrok padu: “I tko brzo hoda, spotiče se” (Izr 19,2). Ako se, nadalje, spotakne, što dalje padne, to je veća pogibelj jer se ne će zaustaviti sve dok se ne strovali do samoga dna ljestava.

Kao treće, postoji pogibelj da se plovilo nesmotreno preoptereti. Postoji pogibelj, dakako, da se na put krene praznim plovilom jer ga tada mogu izudarati valovi napasti. No, tu je i pogibelj da se plovilo tako preoptereti da zbog toga potone.

Pisma 126–127

Razmisli

  • Ako se ne budem pridržavao umjerenosti, preokrenit ću dobro u zlo i krjepost u porok. 
  • Tko brzo hoda, spotiče se.
  • Moram paziti da na put ne krećem s praznim, ali ni s preopterećenim plovilom.

Predoči

“Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti.” (Mt 11,28)

Upamti

Konj koji se prvih dana iscrpi po pravilu ne dovršava putovanje.

Gornji tekst je izvadak iz knjige Ignacija Lojolskog “Radi, moli, voli”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.