Povjeruješ li pak da je Bog apsolutno dobar, i da u čovjeku postoji besmrtno dobro, da je život neuništiv, vječan i svet – tada ćeš se boriti protiv zla, bit ćeš svjetlo, stup povijesti i svoga naroda, te dokazati da je svjetlo uvijek jače od mraka

Foto: Shutterstock

Vjerovati ili ne vjerovati pitanje je života i smrti. Povjeruješ li nekome tko te šalje na neki cilj, ima nade da tamo i stigneš. Ne povjeruješ li, ostaješ na mjestu. Povjeruješ li da je neko jelo koje si naručio u restoranu dobro, pojest ćeš ga, ne povjeruješ li ostat ćeš gladan. Vjeruješ li da među ljudima ima dobrih i da se možeš osloniti na mnoge svoje prijatelje, imat ćeš prijatelja i miran život. Ne vjeruješ li, vječito ćeš ostati sam u sumnji i nepovjerenju sve do smrti. Vjeruješ li da život ima smisla, onda ćeš taj smisao i tražiti i sigurno ga naći. Vjeruješ li pak da život nema smisla, nećeš ga uopće tražiti, ostat ćeš na mjestu razočaran mrmljajući i govoreći da je zapravo sve besmisleno i ludo. Vjeruješ li da je čovjek najdragocjenije biće na zemlji, onda ćeš imati djece u svome braku i bit ćeš sretan zbog njih. No, povjeruješ li da to nema smisla, da je važnije imati puno novaca i veliko bogatstvo, ostat ćeš bez djece, bez budućnosti, bez bogatstva.

Ako počneš vjerovati da su sve religije isto, da Boga zapravo nema i da čovjek treba sam sa sobom izići na kraj, onda nećeš nikada tražiti ni Boga, ni proučavati religije, niti doći do istine. Ako pak povjeruješ da ima nešto duboko, vječno i veliko, ako povjeruješ da nisu uzalud toliki ljudi išli živjeti u pustinju, da se nisu uzalud odricali svega, cijeli život proveli u samostanu i osami, cijeli život istraživali svete knjige i osluškivali Božju prisutnost – onda ćeš i ti poći tim putem, postati veliki istražitelj, naći smisao i Autora svemira, prirode i svega života.

Vjeruješ li da možeš završiti dobre škole i postati častan i uspješan čovjek, tad ćeš se upisati na fakultet, učiti, polagati ispite i diplomirati, a onda osnovati poduzeće i dobro raditi. Vjeruješ li pak da je to besmisleno, da nećeš uspjeti, jer nisi dovoljno sposoban, i da i tako sve skupa nema smisla ostat ćeš siromah, napušten, nenaobražen, čovjek u koga se puno ulagalo, a on nije ništa ispunio. Vjeruješ li da zlo upravlja svijetom, nećeš se nikada potruditi da radiš nešto dobro nego ćeš se prepustiti sudbini svijeta. Povjeruješ li pak da je Bog apsolutno dobar, i da u čovjeku postoji besmrtno dobro, da je život neuništiv, vječan i svet – tada ćeš se boriti protiv zla, bit ćeš svjetlo, stup povijesti i svoga naroda, te dokazati da je svjetlo uvijek jače od mraka.

don Tomislav Ivančić

Gornji tekst je izvadak iz knjige “Ne boj se, samo vjeruj”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.