Dok sam bio dijete, nisam pomišljao na komarce, na opasnost od ugriza zmija u travi i žbunju, na zarazu od krpelja ili na opasnost od mišje groznice i bjesnoće lisica. Slobodno sam se i radosno valjao u travi, gurao se kroz žbunje, skakao u Savu, istjerivao zečeve i lisice i radovao se ptičjim gnijezdima.

Dok sam odrastao, svi su me upozoravali na stotine opasnosti koje prijete iz trave, od buha i krpelja, od bezbrojnih zaraza i herbicida. Osjećao sam se stisnutim u male prostore, a priroda i svijet postali su mi nedostupni.

Onda sam otkrio izlaz iz svog zatvora. Trudio sam se da mi tijelo otvrdne protiv infekcija; sjetio sam se da u meni postoji imunitet koji je jači od zaraza, da je važno gledam li u bolest ili zdravlje te sam se konačno sjetio da imam i anđela čuvara.

Čega se bojimo, od toga ćemo i stradati. Ako gledamo u zdravlje, uspjeh i slobodu, u njima ćemo i uživati. Ti si ono u što vjeruješ.

Gornji tekst je izvadak iz knjige “Vapaj za dobrim ljudima”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.