Najbolje ćeš odgojiti svoju djecu ako ih učiš podnositi patnje i u naporima stvarati dobra djela. Brzo ćeš uništiti budućnost svoje djece ako im daješ puno novaca, puštaš ih da uživaju i ljenčare, dopuštaš da se opiru naporima, jer im tako tijelo prevlada nad duhom.

Ljudi koji imaju od čega živjeti, ali nemaju zašto živjeti, ubijaju se ili postaju plijen bolesti i droge. Mladi vape za idealima, oni vole postizati velike rezultate, raduju se naporima i treninzima ako će nakon toga biti pohvaljeni za svoj uspjeh. Zahtijevaj od djece i mladih da stječu vrline, da nauče rješavati probleme misliti o tome kako izgraditi bolju budućnost. Nije najveća tragedija nezaposlenost, nego besciljnost, praznina dana zbog nezaposlenosti. Opasno je samo od države ili nekog drugog očekivati posao, imanje, novac. Dobro je kada se mladima daje mogućnost da sami stvore zaposlenje, da se brinu oko imanja i životnog uzdržavanja, jer će ih to zadržati u domovini i učiniti ih ponosnima što oni, a ne političari, grade i vole domovinu. Kada čovjek ima zašto živjeti, onda i najteže situacije može podnijeti.

don Tomislav Ivančić

Gornji tekst je izvadak iz knjige “Vapaj za dobrim ljudima”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.