Ugađanje želudcu jest licemjerje: Premda sit viče da mu je malo, i mada pun i pretrpan, jauče kako je gladan. Ugađanje želudcu obmana je očiju: ono nas sili da odjednom progutamo sve ono što bi trebalo pojesti u odmjerenim zalogajima. Prejedanje je majka bluda, a tko ugađa tijelu, čini da ono još više podivlja. (…)

Budi gospodar želudca, prije nego što on zagospodari tobom. Tada ćeš biti prisiljen da se sa stidom suzdržavaš. To što kažem odlično shvaćaju oni koji su na neobjašnjiv način pali u jamu. Ljudi, koji su postali eunusi radi kraljevstva nebeskog, nisu to iskusili.

Tko služi vlastitom želudcu, a hoće pobijediti duha bludnosti, sliči čovjeku koji hoće uljem ugasiti požar. Kad želudac gladuje, srce postaje smireno, a kad se želudcu ugađa, misao postaje ohola.

Ispituj sebe oko podne i oko posljednjeg sata prije jela, i shvatit ćeš korist posta. Misao izjutra skita, dotičući se svega po malo; kad nastupi šesti čas, ona se donekle stiša; a kada sunce zađe, konačno se smiri.

Stisni želudac pa ćeš i usta zatvoriti, jer jezik dobiva slobodu od velike količine hrane. Bori se protiv želudca i budi veoma oprezan. Jer čim se ti malo potrudiš, odmah će i Gospodin priteći u pomoć.

Žeđ se često taži žeđu, no utoliti glad glađu, teško je i nemoguće. Kad te pobijedi, ukroti je trudom. Ako ti je to nemoguće zbog slabosti, bori se bdjenjem. Kad ti očni kapci otežaju, prihvati se fizičkog rada. No kad te san ne napada, ne prihvaćaj se fizičkog rada jer je nemoguće posvećivati duh i Bogu i mamonu, tj. i Bogu i tjelesnom radu.

Zli duh često sjedi tik uz želudac i ne da čovjeku da osjeti sitost, makar i čitav Misir pojeo i popio rijeku Nil. Pošto smo se najeli, taj nečisti duh odlazi i šalje nam duha bluda, izvijestivši ga o tome što se s nama zbilo: „Budući da mu je želudac prepun, lako ćeš ga svladati.”

Ako si obećao Kristu da ćeš ići uskim i tijesnim putem, sužavaj želudac. Jer ako ga hraniš i širiš, nećeš ispuniti obećanje. Obrati pažnju, i čut ćeš riječi: Široka su vrata i širok put želudca, što vodi u propast bluda, i mnogo ih koji njime idu. Uska su, međutim, vrata i tijesan put posta, što vodi u život čistoće, i malo ih je koji ga nalaze (usp. Mt 7,13-14)!

Gornji tekst izvadak je iz knjige sv. Ivana Klimaka “Ljestve ili 30 stuba do raja” nakladnika “Novena” u biblioteci “Stella Maris”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net.