Svima nam se to dogodilo. Dan nam jednostavno ne ide dobro. Krivac može biti teška noć s djecom, loše vijesti, ili se možda jednostavno čudno osjećate, a ne znate zašto. Ne volim nijedno od toga, ali najgori mi je dio da se lošega dana teško otresti. To je kao da naiđete na paukovu mrežu – od toga trenutka će na vama stalno biti male niti. Ostatak dana ćete sigurno na sebi osjećati stvarno ili umišljeno škakljanje.

Na sreću, teško ne znači i nemoguće. Loši su dani nezgodni, ali može ih se okrenuti na bolje. Dobra je vijest da nas svemoćni Bog ljubi i da mu je stalo do nas, i da će Njegova milost pomoći. Kako je rekao sveti Toma Akvinski – milost nadograđuje na prirodu, a ja sam tu da vam ponudim neke prirodne i duhovne savjete o tome kako preokrenuti loš dan.

Promijenite svoju perspektivu.

Bit kod mijenjanja perspektive jest mijenjanje vašega pogleda na situaciju. To ne znači da se moramo pretvarati da izazov nije izazov, ali na loš je dan dio problema to kako mi gledamo na sebe, dan i/ili situaciju.

Molite.

Počet ćemo s očitom stvari – razgovarajte s Bogom. No tu ima jedna kvaka – mislim da kada molimo, često na kraju budemo razočarani. Hoću reći da molimo s mentalitetom o Bogu i molitvi koji nije veoma realističan. Mi često pitamo Boga da popravi stvar. „Gospodine, imam grozan dan, molim te, promijeni to.” To je odličan način da budemo još frustriraniji, jer tražimo od Boga da se ponaša na način koji s Njim nema velike veze. Da je Bog tip čovjeka koji na loš dan samo odmahne rukom, mislite li stvarno da bi On dao da se Njegova Sina muči na smrt? I taj je Sin, umjesto da bude uzrujan jer je Otac to učinio, svojim učenicima rekao: „Uzmite svoj križ i idite za mnom.” Bog nije netko tko se skriva od trpljenja. On ga ne želi namjerno ni za koga od nas, ali kada do trpljenja dođe, On obično neće žuriti da ga eliminira. Ne – On će biti uz nas dok kroz to prolazimo. Dat će nam milost da dobro trpimo, da izdržimo situaciju. Njegova je prisutnost to što čini razliku, i to je nešto što nam je obećano. Dakle, potaknuo bih vas ne da pitate Boga da popravi stvar, nego da s Njim razgovarate kao da sjedite s osobom od povjerenja. Dopustite mu da se u tome lošemu danu pojavi kao vaš prijatelj.

Naučite psalme.

person's hand holding book page

Foto: Rod Long

Ponekad jednostavno nemam mentalne energije da složim koherentnu rečenicu. Tada mi treba pomoći, a psalmi su odlični. Kralj David, koji ih je napisao, imao je nekih uistinu loših dana. Ne morate biti bibličar da biste shvatili je tako bilo i još nekim ljudima koji su napisali ostale psalme koje imamo u Bibliji. Potičem vas da upamtite jedan psalam (ili nekoliko njih) u kojima se autor bori i vapi Bogu. Tako ćete imati nekoliko psalama odmah uza se kada budete imali težak dan, a ne znate što da kažete u molitvi. Neki od meni najdražih psalama za teške dane su psalmi 57 i 143. Također, mnogi su psalmi odlični da vam jednostavno uliju nešto nade. Nekoliko od meni najdražih psalama punih nade su psalmi 27, 121 i 43.

Koristite sakramentalije.

Jedna od teških stvari u vezi s perspektivom jest to da nju trpljenje po svojoj naravi obično ograničava. To vrijedi i za loše dane, kao i za svako drugo trpljenje. Kada smo usred trpljenja, perspektiva ispunjena vjerom može nam se činiti nemoguće dalekom ili neostvarivom. Sakramentalije su fantastičan način da nam pomognu vjeru učiniti konkretnom i tjelesno prisutnom, kao podsjetnik Božje prisutnosti i blizine nama. Termin sakramentalija obuhvaća širok spektar stvari, ali ja ovdje konkretno mislim na fizičke stvari koje su znakovi duhovne stvarnosti, koji nam pomažu da postanemo svetima. Neki dobri primjeri toga su raspela, krunice i blagoslovljena voda. Držanje fizičkoga podsjetnika o Božjoj prisutnosti uza vas može vam pomoći otvoriti srce i um Njegovoj prisutnosti. Sjetite se kako ljudi drže fotografije voljenih osoba blizu sebe u automobilu, ili kao pozadinu ekrana na telefonu. To je način kako voljene osobe držati blizu. Ista je ideja držati uza se sakramentaliju. To vam pomaže ostati orijentiranima prema Bogu.

Foto: Shutterstock

Prakticirajte zahvalnost.

Zahvalnost premošćuje perspektivu i kontekst kao alat za pomoć pri lošemu danu, i bez nje se ne može. Sve više znanstvenih istraživanja pokazuje da zahvalnost pozitivno utječe na naše mentalno zdravlje. Naš mozak usmjeren je na to da nas održi živima, a to često znači usredotočavanje na ono što može poći po zlu i kako to preživjeti. Kada se sve zbroji i oduzme, stvaranje perspektive zahvalnosti može biti naporna borba, ali vrijedi izboriti tu pobjedu. Brza pretraga na Googleu pokazat će desetke, ako ne i stotine knjiga, članaka i blogova o zahvalnosti, i ja vas usmjeravam tamo ako želite doznati više o zahvalnosti. Za sada ću samo s vama podijeliti dvije najučinkovitije prakse zahvalnosti koje sam otkrila u svojemu životu. Prvo je prisjetiti se – prije nego što ustanem iz kreveta – 10 stvari za koje trebam biti zahvalna. Nema veze što se sve drugo događa. Možda djeca doslovno skaču na mene, ali smislit ću tih 10 stvari. Ništa specijalno – to može biti nešto jednostavno, poput toplih čarapa na hladno jutro, ali te stvari trebaju biti što je moguće iskrenije. Za drugu praksu potrebno je više vremena da se uhoda. Ona se sastoji od uvježbavanja vašega mozga da „pokrene” zahvalnost kada vas iznenade loše vijesti ili kada nešto ide po zlu. Nešto se loše dogodi, a mi veoma brzo gotovo očajavamo. „I mislila sam da će se to dogoditi”, „Što bi još moglo poći nakrivo?” itd. Umjesto toga, kada se nešto loše dogodi, pokušajte se uvježbati da pomislite „Pa, barem je to-i-to dobro”. Imati na umu da uvijek ima stvari na kojima trebamo biti zahvalni može nam pomoći da se udaljimo od lošega trenutka prije nego što on dobije priliku da utječe na čitav dan.

Proširite kontekst.

Proširivanje konteksta znači povećavanje broja stvari koje uzimate u obzir kada gledate na dan ili na danu situaciju. To također može značiti namjerno dodavanje ili oduzimanje nečega iz konkretne kombinacije stvari i okolnosti. Perspektiva ima veze s time kako gledate, a kontekst ima veze s time na što gledate. To je kao dodavanje više dijelova slagalici umjesto proučavanja dijelova koje već imate na nov način.

Kako proširiti kontekst?

Pogledajte u čemu ste sve blagoslovljeni.

Foto: Shutterstock

Ova prva stvar slična je zahvalnosti. Radi se o tome da pogledate u čemu ste sve blagoslovljeni. Kako je spomenuto prije u članku, jedan od učinaka patnje jest da postanemo slijepima za sve osim same patnje i njezina uzroka. Kada imamo loš dan, obično su samo jedna ili dvije stvari stvarno pošle nakrivo, i te stvari postanu sve što vidimo. To je kao kada uzmete novčić i promatrate ga s dva centimetra udaljenosti. Taj novčić nije velik, ali on je ipak sve što vidite. Odvojiti vrijeme da svjesno potražimo dobre stvari pomaže nam malo udaljiti novčić i primijetiti neke od drugih stvari koje se događaju. Dat ću vam kratak primjer. Radio sam kao terenski tehničar, i jedna od stvari po kojima su nam mjerili učinkovitost jest koliko smo poslova odradili u danu. Toga konkretnoga dana moj je posao bio kaotičan. Vjerojatno sam proveo više vremena vozeći nego zapravo radeći. Negdje sredinom dana morao sam dosta dugo voziti, i bio sam frustriran. Bio je to loš dan, i stvarno sam to osjećao. Dok sam vozio, natjerao sam se da pogledam širu sliku. Vrijeme je bilo lijepo. Vozio sam po brdovitome dijelu Teksasa, gdje su krajolici naročito slikoviti. Na radiju je svirala glazba koju volim. A najbolje od svega bilo je što se posao plaćao po satu. Plaćali su mi da se vozim prelijepim krajem, i to slušajući odličnu glazbu. Dobio bih posve jednaku plaću i da sam ostao provlačiti se kroz blato ispod neke kuće. Odjednom mi se dan nije činio tako lošim. Kontekst mi je pomogao udaljiti se od negativnoga fokusa koji je „hranio” loš dan, i tako vidjeti što ide dobro. Loš je dan gotovo odmah ispario.

Prakticirajte velikodušnost.

Ovo se može činiti posve pogrešnim smjerom, ali nevjerojatno je učinkovito. Učiniti nešto velikodušno kada imate loš dan brzo će taj dan preokrenuti. Kao prvo, to vas natjera da potražite obilje i promotrite to, a ne oskudnost. Mi često imamo loše dane jer smo uvjereni da nečega nema dovoljno. To može biti vrijeme, novac, energija, potpora – bilo što. Učiniti nešto velikodušno natjera vas da shvatite kako imate dovoljno kako biste davali, i to obično sasiječe negativnost u korijenu. Glumac Christopher Reeve, koji je glumio Supermana prije nego što je doživio strašnu nesreću i ostao paraliziran, bio je živi dokaz toga. Govorio je kako bi on i njegova supruga svakoga puta kada bi mu stvarno bilo loše učinili nešto dobrotvorno, i to bi mu pomoglo izvući se iz deprimiranosti. Živjeti s paralizom nešto je mnogo ozbiljnije od lošega dana, ali opisano načelo ipak se može primijeniti. Velikodušnost izgrađuje pozitivnost i nadu, a loš dan to neće moći preživjeti.

Ta posljednja stvar postala mi je nešto poput životnoga mota. Kada se nešto dogodi, a meni se čini da ću se početi sažalijevati ili jednostavno zapasti u negativnost, kažem sam sebi: „Ako je ovo najgora stvar koja će mi se danas dogoditi, onda mi ide dosta dobro.” Posljednji put kada sam ovo primijenio bilo je kada mi je na putu na sastanak pukla guma na automobilu. Isprva sam bio veoma ljut, i brzo sam se približavao tome da čitav dan proglasim propalim. Zastao sam i sebi samome rekao ovu rečenicu, i još dodao neke pojedinosti. „Ako je puknuta guma na mojemu drugome automobilu, koji je otplaćen, na putu na posao koji neću izgubiti ako propustim taj sastanak dok mi poprave gumu najgora stvar koja će mi se danas dogoditi, onda mi ide dosta dobro.” Je li to dan koji sam bio planirao? Nije. Je li to u redu? Jest. Događa se i mnogo dobrih stvari.

Foto: Shutterstock.com

Ovdje je važno napomenuti da ovdje možete zapasti u uspoređivanje. Mogu zapasti u govorenje sebi da ako je ovo najgora stvar koja mi se može dogoditi, ipak je sve u redu, jer nekome je drugome gore. Znati da je nekome drugome gore obično je neučinkovito u mijenjanju dana nabolje, osim ako učiniti nešto velikodušno, kao na primjer, svratiti u humanitarnu smočnicu i donesete štogod namirnica. Usporedbe nas općenito inače više usmjere prema negativnosti nego prema pozitivnosti. Ovdje se radi o promatranju konteksta svojega života i spoznavanju svega u čemu ste blagoslovljeni, a ne o promatranju tuđega života.

Otkrijte svrhu.

U otkrivanju svrhe bitno je odrediti razlog zašto se nešto događa. Kada vam se čini da su izazovi ili borbe bez svrhe, to vodi ravno u očaj. Kada iza stvari postoji neki veći cilj, cijela se jednadžba mijenja. Ja bih inače volio da mi rebra ostanu cijela, no ne bi mi smetalo da mi netko slomi rebro ako to učini dok me masažom srca pokušava oživjeti. Otkrivanje poveznice sa svrhom iza same patnje mijenja čitavo iskustvo. Potražiti neki veći cilj ispod površine našega lošega dana često nam može pomoći pronaći olakšanje.

Razvijte disciplinu.

Iskoristite dan da razvijete disciplinu. Na prirodnoj razini prema lošemu se danu možete odnositi kao prema tjelovježbi. Taj dan nije loš bez razloga, nego je loš da mi pruži priliku da vježbam kako biti osoba koja želim biti čak i kada mi se to ne da. To je prilika za izgradnju izdržljivosti, prilika za razvijanje dosljednosti, prilika da postanemo jačima. Kada s voljom prihvatite izazov lošega dana i usmjerite ga prema osobnome rastu, tada pokrenete više dijelova sebe, i često pronađete nove zalihe snage. Čak i kada je situacija izvan vaše kontrole i objektivno je zahtjevna, vi uvijek možete odlučiti što vam ona znači i kako ćete je iskoristiti. Čak i običan loš dan može postati sjemenom nečega dobroga. Ako ništa drugo, bit će to vježbanje u disciplini.

Foto: Shutterstock

Vježbajte se u vjeri.

Slično prethodnoj stavci na popisu, loš dan možete iskoristiti kao vježbanje u vjeri. Razvijanje prirodne discipline odlična je stvar, a razvijanje vaše vjere slično je tome. Jedna od najdubljih stvari u vezi sa psalmima jest da koliko god loše bilo – a ima nekih psalama o uistinu teškim stvarima – svi oni uključuju pouzdanje u Boga. Neka loš dan bude vaša vježba rasta u vjeri. Da se pouzdate u Boga čak i kada to uopće ne osjećate. Ako ću biti iskren, ja imam nekih neobičnih uvjerenja o Bogu. U mojemu srcu ima jedan kutak koji još vjeruje da ako stvari budem radio dobro, i Bog me voli, neću patiti. Loš dan je odličan način da suzbijete takvo uvjerenje. Tako ćete izabrati spoznati da vas Bog ljubi čak i u patnji koju dopušta u vašemu životu, i da On nije nimalo dalje od vas samo zato što imate loš dan, ali i da činjenica da imate loš dan ne znači da ste zakazali kod Boga. Zar ne da je loš dan dobra prilika da ojačamo svoju vjeru?

Neka vaša patnja bude molitva.

Jedna od nevjerojatnih stvari u vezi s Bogom jest da se On utjelovio. Uzeo je na sebe ljudsku put, i hodao je ovom zemljom. Pokazao nam je kako živjeti u našemu tijelu. I umro je, otkrivajući nam uistinu čudesnu stvarnost o patnji. Patnja nije kraj priče. Otkada se dogodilo Isusovo uskrsnuće, smrt je poražena. Ona nema zadnju riječ. Isus je svojim trpljenjem ostvario spasenje cijeloga čovječanstva, a svakoga puta kada patimo, imamo priliku pridružiti se Njegovomu spasenjskome djelovanju. Nisam teolog, i ne mogu objasniti sve pojedinosti o tome, ali znam da naše trpljenje može poprimiti božanski smisao i snagu ako ga učinimo molitvom Bogu. Možete jednostavno moliti: „Gospodine, molim te, sjedini moje današnje trpljenje s Kristovim trpljenjem. Molim te, upotrijebi moje trpljenje kako bi ovome svijetu donio milost.” U tome drugome dijelu molitve možete čak svoje trpljenje prikazati na određenu nakanu. Znajući da će bilo koje trpljenje s kojim se suočavate imati pozitivnoga učinka na život drugoga čovjeka može biti moćan način da cijelo to iskustvo učinite sveukupno pozitivnim. Kada zbog neke situacije s djecom ne mogu spavati, i umoran sam prije nego što posao uopće počne, vjerojatno ću znati da će dan biti loš. No ako se pomolim da moje trpljenje pomogne donijeti milost mojoj djeci ako (ili kada) postanu roditeljima, to će posve promijeniti dan. Onda ću imati razlog da izdržim. Učiniti svoj loš dan molitvom može moćno preobraziti vaše iskustvo toga dana.

Vrlo je vjerojatno da nijedna od ovih zamisli nije čarobno rješenje, koje će uvijek djelovati. Neka od njih za vas možda neće nikada djelovati. To je u redu, ali iskušajte ih sve, i vidite što od svega toga možete primijeniti. Loši dani ne moraju biti samo životna činjenica koju morate izdržati. Možete se boriti, možete pronaći malo sunca i pozitivnu stranu, ili barem cijelu stvar iskoristiti kao nešto dostojno da to prikažete za duše drugih.

Izvor: Catholic Link | Prijevod: Ana Naletilić

Članak je preveden i objavljen uz dopuštenje nositelja prava. Sva prava pridržana.