Mnogo je razloga zbog kojih se možda ne osjećamo sposobnim ili voljnim upoznati se s patnjom i njezinim rođacima – strahom i ljutnjom. Možda ste u vlastitoj obitelji doživljavali štetne emocije: ljutiti otac, paralizirajuće depresivna majka. Možda je vaš mozak, poput moga, premrežen predispozicijama za ono što nazivamo duševnom bolešću. Možda su u vašem svijetu neke emocije jednostavno bile zabranjene: ljutnja, znatiželja, tuga. Možda vas je vaša vjerska zajednica navela da se osjećate krivima zbog „negativnih“ emocija, usađujući vam osjećaj da nemate dovoljno vjere, niste pravi kršćanin. Možda ste doživjeli duboku traumu koja je katastrofalno poremetila vaš emocionalni svemir. Možda se jednostavno bojite da, počnete li plakati, nikada nećete prestati.

I ja se skrivam od patnje u svom životu ili, bolje rečeno, skrivam nju nadajući se da neće stvarati probleme. Nikada nisam osobito uspješna u tome. Ona pronalazi put do mene, na neočekivane i često neugodne načine: ljutnja kojoj ne mogu odrediti uzrok, strah s kojim se nisam obračunala. Ona spušta zastor, spaljuje sobu, tjera od mene nekoga koga volim. Zašto toliko oklijevam porazgovarati s njom? Mislim da je to zato što se bojim da će mi patnja reći istinu o svijetu i ako je čujem, više nikada neću moći opet biti sretna. Bojim se da tuga poznaje tajno srce zbilje, a ono je slomljeno. Bojim se da će mi patnja, ako je budem slušala, reći da nas na ovom svijetu čekaju samo nesreća, razočaranje, izdaja i potom smrt. Bojim se da bih se utopila u moru boli.

Sprijateljite se s tugom

No Isus je bio upoznat s patnjom. A pitam se mogu li se i ja s njom upoznati.

I zato sam je odlučila učiniti svojom poznanicom. Kad je svijet tih i nema nikoga u blizini, duboko udahnem i pozovem tugu da sjedne uz mene, ispriča mi svoju priču. Počinje time što nabraja ono što mi je dragocjeno: ljude koje volim, nade koje sam imala, maštanja o tome kakav je svijet mogao biti, kakav bi bio moj život da povrijeđenost i razočaranje nisu upleli svoje niti u tkanje moga srca. Govori da svega toga više nema. U prvi mah čujem samo o onom što je izgubljeno. Vidim samo ono što sam željela i cijenila, a toga više nema. Osjećam se izgubljeno i očajno tužno. No kad skupim dovoljno snage da pomnije poslušam, čujem nešto što nisam očekivala.

Tuga mi govori koliko je ovaj svijet dragocjen. Govori mi koliko je voljela, koliko se usrdno nadala, koliko potpuno vjerovala. Govori mi da su sve te nade nešto značile, da su upućivale na radost u srcu svijeta. Ogorčena je jer zna za svoje prirođeno pravo: pravo na cjelovitost, jedinstvo, rast. Ne plače zato što gubitak nije ništa značio, nego zato što je značio jako, jako puno. Njezine suze svjedoče o svijetu za koji smo bili predodređeni, svijetu koji bismo trebali stvoriti za našu djecu, svijetu čiji smo prvi okus osjetili na krštenju. Tuga drži uho prislonjeno uza zid svijeta i zna da on odzvanja ljepotom. Krši ruke od žalosti što smo toliko izgubili vezu s njim.

Tuga pjeva istu pjesmu koju pjeva radost.

Isusov Govor na gori

U svom najpoznatijem učenju, Govoru na gori, Isus kaže nešto čudesno: „Blago ožalošćenima: oni će se utješiti“ (Mt 5,4). Često sam razmišljala o tome. Nisu li ožalošćeni suprotnost onima za koje kažemo „blago njima“? Oni su nešto izgubili. Srca su im shrvana od tuge. No u tuzi ima i mudrosti. Oni koji tuguju čine to zato što se ne mogu pomiriti sa slomljenošću svijeta. I samo njihovo ogorčenje odraz je spoznaje o dubljoj stvarnosti života: da je život trebao biti dobar, cjelovit i pun radosti, a to nije. Ožalošćeni znaju punu vrijednost onoga što je izgubljeno i odbijaju to zaboraviti.

Došla sam do zaključka da su tuga i sreća sestre. Obje su rođene iz nježna srca koje osjeća ovaj svijet koji volimo i na njega reagira. Tuga govori istinu o svijetu: u njemu postoje veoma dragocjene i lijepe stvari koje zaslužuju da žalimo zbog njihova gubitka.

Blago onima koji to znaju.

Gornji tekst je izvadak iz knjige “Odlučno sretni”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.