Časna sestra Ljubica Bernardica Kovač desetljećima se nesebično posvećivala brizi za bližnje svakodnevno primajući brojne ljude s različitim zdravstvenim tegobama i učinkovito im pomažući prirodnim ljekovitim pripravcima. Njezino bogato znanje i iskustvo, kojim je pomogla mnogim ljudima, sabrano je u jedinstvenoj knjizi “Biljne terapije i recepti”, koja donosi blago prokušanih znanja o ljekovitom bilju kao daru iz Božje ruke.

Danas vam iz knjige sestre Ljubice donosimo recept za sirup za povišenje željeza:

Sirup za povišenje željeza

Sastav:
– crno vino (Vranac) 1 l
– čavli (novi) 5 kom
– šećer 200 g
– med

Priprema:

Čavle je potrebno dobro oprati pod mlazom vode i staviti u vino. Dodati šećer i med. Kuhati bez poklopca kako bi alkohol mogao ishlapiti. Kuhati dugo, sve dok pola ne ispari. Maknuti s vatre i poklopiti te ostaviti preko noći. Ovaj se lijek može davati i dojenčadi starijoj od 5 mjeseci po 1 čajnu žlicu dnevno.

Djeca starija od 5 godina uzimaju po 1 čajnu žlicu iza doručka i večere. Odrasli uzimaju 1 jušnu žlicu iza doručka i večere.

Ako je u pitanju karcinom, uzimaju se 2 žlice, iza doručka i večere. Za dijabetičare kuha se odvojeno te se iz recepta izostavljaju šećer i med.

Gornji tekst je izvadak iz knjige “Biljne terapije i recepti”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.