HRANA KAO LIJEK

Šest zlatnih životnih pravila svete Hildegarde

Prema svetoj Hildegardi, bez ovih je pravila održavanje zdravlja ili ponovno zadobivanje zdravlja nemoguće

Sveta Hildegrada iz Bingena, poznata kao jedan od najvećih umova svojega doba, u svojim spisima pruža i mnoštvo savjeta o prehrani i bogatstvu što ga sadrže namirnice, a njezina su otkrića i danas, 800 godina kasnije, vrlo aktualna.

Prema svetoj Hildegardi, za zdravlje i vitalnost treba se pridržavati šest temeljnih životnih pravila koja čovjeku nisu dana po naravi. Ova bi načela svatko trebao dnevno primjenjivati i slijediti iz osobne odgovornosti za duhovno i tjelesno zdravlje. Bez ovih je pravila održavanje zdravlja ili ponovno zadobivanje zdravlja nemoguće:

1. Pravilno birajte prehrambene namirnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Živite u skladu s prirodom.

3. Dovedite kretanje, odmor i molitvu u zdravu ravnotežu.

4. Dovedite u ravnotežu san i budnost radi oporavka napetih i izmorenih živaca.

5. Provodite detoksikaciju krvi, limfe i vezivnoga tkiva.

6. Unaprjeđujte svoje duhovno zdravlje, a time i svoj imunitet, preobražavajući negativnost svojih briga, muka i ovisnosti u pozitivnu snagu ljubavi i radosti.

Sveta Hildegarda uzrok bolesti vidi u nedostatku dobrih osobina (vrlina, kreposti).

Pretjerano konzumiranje jela i pića kao statusni simbol današnjega čovjeka postalo je na paradoksalan način uzrokom najraširenijih i najopasnijih bolesti. Radi ravnoteže zapadno društvo prvo koristi svoje materijalno blagostanje da bi se prejedalo i razboljelo, a zatim ostatak svoje imovine troši na liječenje i zdravstveni sustav koji teškom mukom pokušava vratiti njihovo izgubljeno zdravlje. Iz „neznanja“ školska medicina ove bolesti uvjetovane načinom prehrane proglašava „neizlječivima i kroničnima“ kako bi na taj način zaradila. Ove „ubojite bolesti“ pune blagajne zdravstvenoga sustava: arterioskleroza, srčani i moždani udar, karcinom, šećerna bolest, ciroza jetre, alergije i brojne autoimune bolesti. One su svima strah i trepet jer su na prvomu mjestu kao uzrok smrtnosti.

Naše društvo usmjereno na postignuća doslovno se ubija radom, a život juri mimo nas. Mnogi ljudi umiru, a da zapravo nisu ni živjeli. Rad i posljedice rada nisu u ravnoteži pa se i samo slobodno vrijeme izopačuje u stres. Da bi istinski živio, čovjeku je potrebna duhovna inteligencija koja mu omogućuje da razmišlja o smislu i cilju života. Sveta Hildegarda opisuje 35 životnih snaga koje čovjeka potiču da voli i da se raduje te su preduvjet da bi čovjek bio sretan. Umjetnost je života u tome da te snage primijenimo, ojačamo i učinimo vidljivima aktivnom suradnjom. Uravnotežena životna snaga nastaje kada je život, u kojemu je težište na radu, u ravnoteži s kreativnim životom. Poklonite svojim interesima jednako vremena i pažnje kao i svojemu poslu: šetajte, idite u prirodu, čitajte, molite…

Gornji tekst je izvadak iz knjige Wigharda Strehlowa “Sv. Hildegarda i hrana kao lijek”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.


Objavljeno: 5. prosinca 2019.

Možda vam se svidi