Sveta Hildegrada iz Bingena, poznata kao jedan od najvećih umova svojega doba, u svojim spisima pruža i mnoštvo savjeta o prehrani i bogatstvu što ga sadrže namirnice, a njezina su otkrića i danas, 800 godina kasnije, vrlo aktualna.

Prema svetoj Hildegardi, za zdravlje i vitalnost treba se pridržavati šest temeljnih životnih pravila koja čovjeku nisu dana po naravi. Ova bi načela svatko trebao dnevno primjenjivati i slijediti iz osobne odgovornosti za duhovno i tjelesno zdravlje. Bez ovih je pravila održavanje zdravlja ili ponovno zadobivanje zdravlja nemoguće:

1. Pravilno birajte prehrambene namirnice.

2. Živite u skladu s prirodom.

3. Dovedite kretanje, odmor i molitvu u zdravu ravnotežu.

4. Dovedite u ravnotežu san i budnost radi oporavka napetih i izmorenih živaca.

5. Provodite detoksikaciju krvi, limfe i vezivnoga tkiva.

6. Unaprjeđujte svoje duhovno zdravlje, a time i svoj imunitet, preobražavajući negativnost svojih briga, muka i ovisnosti u pozitivnu snagu ljubavi i radosti.

Sveta Hildegarda uzrok bolesti vidi u nedostatku dobrih osobina (vrlina, kreposti).

Pretjerano konzumiranje jela i pića kao statusni simbol današnjega čovjeka postalo je na paradoksalan način uzrokom najraširenijih i najopasnijih bolesti. Radi ravnoteže zapadno društvo prvo koristi svoje materijalno blagostanje da bi se prejedalo i razboljelo, a zatim ostatak svoje imovine troši na liječenje i zdravstveni sustav koji teškom mukom pokušava vratiti njihovo izgubljeno zdravlje. Iz „neznanja“ školska medicina ove bolesti uvjetovane načinom prehrane proglašava „neizlječivima i kroničnima“ kako bi na taj način zaradila. Ove „ubojite bolesti“ pune blagajne zdravstvenoga sustava: arterioskleroza, srčani i moždani udar, karcinom, šećerna bolest, ciroza jetre, alergije i brojne autoimune bolesti. One su svima strah i trepet jer su na prvomu mjestu kao uzrok smrtnosti.

Naše društvo usmjereno na postignuća doslovno se ubija radom, a život juri mimo nas. Mnogi ljudi umiru, a da zapravo nisu ni živjeli. Rad i posljedice rada nisu u ravnoteži pa se i samo slobodno vrijeme izopačuje u stres. Da bi istinski živio, čovjeku je potrebna duhovna inteligencija koja mu omogućuje da razmišlja o smislu i cilju života. Sveta Hildegarda opisuje 35 životnih snaga koje čovjeka potiču da voli i da se raduje te su preduvjet da bi čovjek bio sretan. Umjetnost je života u tome da te snage primijenimo, ojačamo i učinimo vidljivima aktivnom suradnjom. Uravnotežena životna snaga nastaje kada je život, u kojemu je težište na radu, u ravnoteži s kreativnim životom. Poklonite svojim interesima jednako vremena i pažnje kao i svojemu poslu: šetajte, idite u prirodu, čitajte, molite…

Gornji tekst je izvadak iz knjige Wigharda Strehlowa “Sv. Hildegarda i hrana kao lijek”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.