Put iz očaja i s time povezana bespomoćnost i bolest jest put muke, borbe. On ide preko skrušenosti, pokajanja, preko mnogo kamenja, trnja i drača, preko mnogih zaleta i poraza, tužbalica i suza. Ali upravo na tom mjestu može započeti Božja pomoć i dati sasušenom, bolesnom tijelu, svojom “vlažnošću” da bude opet “zeleno”, to jest živo. Sveta Hildegarda iz Bingena savjetuje nam na koji se način mi u različitim nevoljama trebamo obratiti Bogu:

“Kada naime gnjev hoće zapaliti moj šator, gledam ja na Božju dobrotu. Njega nikad nije dodirnuo gnjev. Tako postajem blaža od zraka, koji nježno vlaži suhu zemlju i osjećam duhovnu radost, kada vrline započnu razvijati (ostendere) u meni svoju životnu snagu. I tako osjećam ja Božju dobrotu.

Kada međutim mržnja pokušava da me učini ornim, dižem ja pogled na milosrđe i trpljenje (martyrium) Božjega Sina i tako krotim svoje tijelo. U vjerničkom prisjećanju udišem ja miris ruža, koje izrastaju iz trnja i spoznajem tako svog Spasitelja.

Ali kada ponos hoće u meni podignuti tvrđavu svoje taštine bez stjenovitih temelja i kad bi htio dostići takovrsnu visinu da nikoga pored sebe ne trpi nego hoće izgledati viši od ostalih: Ah, tko će mi tu doći u pomoć? Stara zmija naime, koja je htjela sve nadmašiti, dopala je smrti i hoće me dovesti do pada. Tada kažem žalosno:

Gdje je moj kralj i moj Bog? Što mogu dobroga bez Boga? Ništa. Tako gledam na Boga koji mi je dao život i žurim k presvetoj Djevici koja je zgazila nadutost stare paklene (zmije)… I tako spoznajem ja na uzvišenom Bogu najprivlačnije dobro, poniznost. Osjećam ljupkost neprolaznog balzama i radujem se tako slatkoći Božjoj, kao da bi ona bila miris sviju začina. I tako se branim i od ostalih poroka s jakim štitom poniznosti.” (SC 65,66)

To svakako nije jednostavan put, jer kraljevstvo Božje – unutarnji mir, spokojna duša, zadovoljstvo – ne može biti zadobiveno s “površnom igrom”. Zato se vrline zovu “Božji borci”, one su ujedno i ljekovita medicina za čovjekove rane. Baš tako kao što moram pozvati liječnika, tako one žele biti izmoljene, zamoljene.

Gornji tekst je izvadak iz knjige “Ozdravljanje tijela i duše” Hildegarde iz Bingena. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net