Provedite ovo posebno vrijeme u molitvi. Uz korizmu i Uskrs, došašće i Božić liturgijski su najbogatija vremena u crkvenom kalendaru. Zašto ne iskoristiti ovo vrijeme puno milosti, provodeći veću količinu vremena u molitvi? Neki prijedlozi su razgovor s Bogom pred Presvetim sakramentom, dobra ispovijed, molitve devetnice na posebne nakane. Zamislite koliko moćan božićni poklon možete darovati drugima, moleći na njihove nakane!

Ovo je također izvrsno vrijeme za razmišljanje o mnogim našim blagoslovima te zahvaljivanje Bogu za njegovu dobrotu i vodstvo u našim životima. Zaustavite se i razmislite o najdubljim istinama naše vjere, znajući da ste dijete Božje i da je on s vama uvijek prisutan. Mislite na beskrajne dubine Kristova milosrđa i dobrote – i na veliku ljubav koju ima za svakoga od nas, jer je postao tijelom za život svijeta.

Ako već neko vrijeme niste bili u crkvi, neka ovo bude novi početak. Nije uvijek jednostavno na Božić vidjeti crkvene klupe, ispunjene obiteljima i parovima – no, kada misa započne, bili sami ili ne, svi smo ujedinjeni s jednim zajedničkim ciljem: slaviti rođenje našega Spasitelja, njegov dolazak kako bi prebivao među nama, te mu pružiti dobrodošlicu u svojim srcima.

Da, Božić je prekrasno vrijeme okupljanja s obitelji i prijateljima – no sjetite se da Josip i Marija nisu imali veliku obitelj pored sebe, ni lijepo postavljen stol, ni božićno drvce, ni toplu vatru, čak ni prikladno mjesto da polože Dijete Isusa. Mi, samci, dijelom se možemo poistovjetiti i izgraditi posebnošću ove noći, koju su Josip i Marija, uz nekoliko pastira s obližnjih polja, proveli u potpunom klanjanju, divljenju i zahvalnosti, gledajući novorođenoga Krista – svjetlost svijeta.

Okrenite se drugima. Svi znamo da su ova teška ekonomska vremena uzela svoj danak i kod naših prijatelja, zajednica, možda i kod nas. Koje li divne prilike za okretanje od sebe ka drugima. Pružiti ruku pomoćnicu često je najbolji lijek za usamljenost. Razmislite o okupljanju skupine prijatelja samaca kako biste pomogli u pučkoj kuhinji ili sličnim akcijama. Osobito u ovo doba godine postoji bezbroj mogućnosti za pomoć potrebitima. U isto vrijeme, podsjećamo se da „tko daruje, prima“.

Provedite neko vrijeme u osobnom razmatranju. Približavanje kraju godine izvrsno je vrijeme za analiziranje svoga života, otkrivanje Božje volje i planova za sebe. Promatrajte proteklu godinu i uvidite kako vas je Bog vodio odgovarajući (ili ne odgovarajući) na molitve. Razmislite o pisanju duhovnog dnevnika i opišite svoje snove, ciljeve i nade za budućnost. Zamolite Duha Svetoga da potpuno obuzme vaše srce i ispuni ga svojim svetim nadahnućima. Što god da dolazi u vaše srce, iskoristite ovo posebno vrijeme i povežite se s najdubljim dijelom sebe i s Bogom, znajući da bez njega ne možemo učiniti ništa.

Obnovite stara prijateljstva – i sklopite nova! Božić također može biti izvrsno vrijeme da potražite stare prijatelje i članove obitelji. Je li prošlo previše vremena od javljanja onoj dalekoj tetki, rođaku ili prijatelju? Nedavno sam prelistala svoj adresar i nazvala osobe s kojima mjesecima, čak i godinama, nisam komunicirala. Bio je predivan blagoslov zaželjeti međusobno sretan Božić, ponovno stupiti u kontakt, podijeliti najnovije novosti iz naših života. Božić također može biti i dobro vrijeme za sklapanje novih prijateljstava – bilo u crkvi, na volontiranju, ili nekoj drugoj božićnoj proslavi – dok ostajemo otvoreni onima koje Bog stavlja u naše živote.

Odnosite se dobro prema sebi. Uzmite si vremena i pobrinite se za sebe. Nahranite svoju dušu duhovnim štivom, sakramentima i molitvom. Uzmite vremena, odvojite se od gužve i žurbe, krenite u molitvene šetnje gdje u prirodi možete susresti Boga. Odmorite se, reorganizirajte, provjerite prioritete! Ako imate financijskih sredstava, razmislite o odlasku onamo kamo ste oduvijek željeli otići – na duhovne vježbe, u novi grad, na hodočašće, možda u Betlehem i sâmu baziliku Rođenja Isusova.

Što god činili, sjetite se da vas duboko cijene i vole Otac, Sin i Duh Sveti, koji vas poznaju bolje nego vi poznajete sebe – i stoga nikada niste doista sami. Kada se suočite s Božićem u samoći, nemojte se obeshrabriti niti predati potištenosti. Sjetite se da je Emanuel – s nama Bog –  došao prebivati među nama i ostaje sa svakim od nas uvijek i svuda.

Sretan vam Božić, dragi moji samci! Iskoristimo svoju prednosti samačkog života i provedimo jedan od duhovno najbogatijih Božića ikada!

Izvor: Catholic Exchange | Prijevod: I. B.

Članak je preveden i objavljen uz dopuštenje nositelja prava. Sva prava pridržana.