“Oh! Ti si na zadnjoj godini! I… što ćeš raditi nagodinu?”
“Pa… da… Na zadnjoj sam godini… a iduće godine ću…”

Prazan pogled i znojni dlanovi. Onda mali energični zeko u meni počinje trčati u krug i smišljati plan kako bi sljedeća godina mogla izgledati. Rezultat je još više anksioznosti dok shvaćam da se hrvam s mnogo nepoznanica.

Postoji realan strah ali i uzbuđenje u svakom prijelaznom razdoblju, posebice nakon završetka fakulteta. Kršćanski život nije stagnirajući poziv. Pozvani smo kretati se prema naprijed, ali uvijek biti prisutni. Što to uopće znači? Gdje je ravnoteža između pasivnosti, prevelike agresivnosti, prihvaćanja volje Božje i povjerenja da je On Otac koji uvijek sve providi za svoju djecu?

To tek trebam shvatiti, ali ovdje su neke ohrabrujuće riječi da poraste vaša vjera usred nepoznatih postdiplomskih planova.

Čini se blesavo, pa čak i glupo vjerovati nekome tko će ti odjednom uskratiti svu potporu. Prvo, treba znati da možemo vjerovati Bogu: trebamo znati da je On naš Otac koji nas voli. Hvaliti Boga zbog onoga što On jest, pomaže nam počinuti u onome što jesmo – Njegova djeca! Kada spoznamo da je Bog dobar, da je vjeran, da je pouzdan, možemo povjerovati u Njegovo obećanje nama.

Pokušaj moliti uz psalme 105, 101 i 136.

Vrlo je lako biti zaokupljen razgovorima o tome gdje i što tko radi. Trebamo se stalno vraćati na činjenicu da Bog želi naša srca, a ne naše biografije! Rad je u našem životu neophodan, ali ne moramo se dokazivati Bogu. Majka Terezija je rekla: “Bog ne zahtijeva da budemo uspješni, samo da budemo vjerni.” On želi puno više od ugovora s nama, On čezne za savezom.

Lako je pomisliti i živjeti kao da će jedna velika odluka oblikovati cijeli naš život. Ali biti vjeran je dublji poziv, iznad svih planova za budućnost koje mi možda imamo. Ne želim reći da sljedeći korak u našim životima nije važan, ali sam često iznenađena kako mnoge ljude k njihovu sljedećem koraku nije vodio olujni vihor, potres niti oganj, nego “šapat lagani i blagi lahor” (1 Kr 19,12).

Trenutačno olakšanje.

Pokušaj započeti svaki dan molitvom da ostaneš blizu Gospodinu cijeloga dana. Moli da hodiš s Njim, slušaš Njegove korake i ostaneš utemeljen u onome što On od nas traži u daru sadašnjosti.

U knjizi “Ljubiti sve do smrti iz ljubavi” sabrane su njene najljepše misli i najvažniji dijelovi iz njenih spisa. Ova nevjerojatna i jednostavna knjiga fokusira se na riječima sv. Terezije i malog puta prema Isusovu milosrdnom srcu. To je bilo iznimno korisno za mene i od srca to preporučujem svakome tko želi rasti u vjeri i povjerenju.

Katie Coyle | Catholic link

Prijevod: Ana Tolj | Bitno.net