Sva životna snaga, koju je Bog položio u prirodu, treba nam pomoći da dobro živimo i da možemo radosna srca djelovati. Zdrav je čovjek onaj koji u sebi ima puno zelene životne snage. Bolest je zato stanje nedostatka, pomanjkanja životne snage.

TIJEK DANA

Ujutro

Nakon ustajanja kod otvorenog prozora duboko udahnuti, protegnuti tijelo i olabaviti ga.

Hod pred vrata, na balkon ili pred otvoreni prozor: Ja se protežem i duboko dišem. Budući da dišem, ja živim:

“Dah je živi dašak duše, jer ga ona nosi i moć je njegova titranja.” Tada vršim neke gimnastičke vježbe kako bi tijelo stavio u pokret.

Po mogućnosti prije doručka: osvješćivanje i hvalospjev. Potom se saberem i uzimam sebi vrijeme za razmatranje, za jutarnju molitvu. Židovski vjernik kazuje svoje “Hallel”, hvalospjev Bogu.

Molitva zahvalnica zauzima posebno mjesto. Tako moj dan dobiva jedno usmjerenje, duhovnu potporu.

U psalmima možete naći dragocjene molitve. Također razmatranje s tekstovima svetaca.

Pismo je hrana za dušu. Za Hildegardu iz Bingena Sveto je pismo bilo dnevni duhovni kruh.

Naći ćete na kraju ovog poglavlja jednu lijepu molitvu zahvalnicu Hildegardinu: »Zato je čitavo stvorenje hvalospjev Bogu.«

Upute za zdravlje:

Za zube:

Odmah nakon ustajanja uzeti u usta hladnu i čistu vodu, to daje zdrave zube.

Preporučuje se roditeljima pozornost na djecu.

Nakon tog usklađenja mogu učiniti nešto za svoje zdravlje. Ukoliko sam uvečer temeljito očistio zube, mogu ujutro slijediti Hildegardin savjet:

“Tko hoće imati zdrave i jake zube, treba rano ujutro kad se digne iz kreveta uzeti u usta čistu i hladnu vodu i nekoje vrijeme (dok se stopli) držati u ustima, kako bi ’livor’ (naslaga), koja se nakupila oko njegovih zubiju, omekšala.”

Ta uputa je mnogostruko prokušana i pokazala se od pomoći čak kod krvarenja desni.

Za oči:

Tuširati oči hladnom vodom ili na oči položiti vlažnu, hladnu krpu. Oči postaju svježe i bistre, i uklonjena je jutarnja vidna slabost.

Zeleno za oči

Ako se vaše oči jako naprežu, ako su nakon bolesti ili u visokoj starosti postale slabe, možete njima i sebi učiniti dobro na sljedeći način: Izađite van i hodajte dok ne dođete na zelenu livadu. Tamo sjednite, opustite se i duboko dišite.

Tada gledajte zelenu livadu, samo motrite na zelenu livadu, inače ništa, dok oči postanu vlažne kao od plača: “Zelenilo te livade naime uklanja mutnoću u očima i čini ih opet čistima i jasnima.”

Voda ima isti učinak:

Stojite li rano na mostovima i gledate li u vodu?

Voda je blagotvorni, živi i oživljujući element koji “ovlažuje” našu suhoću i istrošenost: Tko ima slabe oči taj “može poći na rijeku i zagrabiti vodu u kakvu posudu i nagnut nad njom uhvatiti vlagu očima: ta vlaga potiče sasušenu vodu u očima ponovno i čini ih jasnima”.

Za probavu:

Natašte žvakati čajnu žlicu komoračova zrnja s mnogim dobrim djelotvornim tvarima.

Od svibnja do listopada: Svaki treći dan natašte uzeti jednu do dvije likerske čaše eliksira od vermuta.

Hildegarda stalno preporučuje natašte od svibnja do listopada eliksir od vermuta (poznato i kao proljetna kura): “Vermut je najvažniji majstor protiv svake iscrpljenosti.”

Gornji tekst je izvadak iz knjige “Ozdravljanje tijela i duše” Hildegarde iz Bingena. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net