Navijanje sata

Svi mi imamo puno posla.

Vrlo je lako potrošiti brojne sate u pokušajima pronalaženja nekog tajnog, čarobnog načina za obavljanje posla.

Nažalost, ne postoji nikakav “čarobni štapić” koji bi riješio sve vaše jade oko upravljanja vremenom. Ne postoji jedinstveni, univerzalni plan koji bi zadovoljio svačije potrebe. Ali postoji nekoliko ključnih načela i tehnika koje su lako primjenjive na sve okolnosti. Razumljive su i jednostavne, a zbog njihove ih fleksibilnosti s lakoćom prilagođavate svom životnom pozivu.

Naravno, u početku je potrebno uložiti malo truda: mali ulog vašeg vremena danas kako biste naučili upravljati njime sutra. Odlučite sada, ovog trena, odvojiti svakoga dana nekoliko minuta za čitanje ove knjige i raditi po njezinim uputama. Može vam se činiti apsurdnim to što morate prihvatiti nove obveze kako biste smanjili njihov pritisak na svoj život, ali to je jedini način pronalaženja trajnog rješenja za vaše probleme u upravljanju vremenom.

Prvi korak i temelj čitave strategije potpuno je i dobro sagledavanje onoga što uspijevate napraviti svakog dana – i onoga što ne uspijevate.

Pomislite na sve poslove, obveze i dužnosti koje vas zaokupljuju i na koje trošite svoje vrijeme.

Neke vas od tih odgovornosti doista i obvezuju: odlazak na poslovni sastanak, na primjer, ili pomaganje djeci da operu zube prije spavanja. To su dužnosti koje proizlaze iz vašega životnog poziva – vi ih ne birate kao takve; one su rezultat nekih viših izbora koje ste napravili.

S druge strane, ono što vam oduzima vrijeme može izgledati kao odgovornost i obveza, ali ono doista nije ni jedno ni drugo. Vi birate svoje hobije, sport kojim ćete se baviti, zabave na koje ćete otići. Ti izbori stvaraju odgovornosti. Ali to nisu odgovornosti koje vas obvezuju i zahtijevaju vaše vrijeme, iako se može činiti da jesu.

Kako biste dobro upravljali svojim vremenom, imajte uvijek na umu da postoje izbori u vašem životu. Vi doista možete kontrolirati mnoge obveze koje vas svakodnevno opterećuju, bez obzira koliko se silna može činiti njihova moć nad vašim životom.

Ako vam se čini kako niste u stanju na ovaj način preuzeti brigu o svom životu, ne brinite. Sjetite se kako dreseri u cirkusu kontroliraju slonove. Dok su slonovi mladi i relativno slabi, njihovi ih dreseri vezuju za stupove. Slonovi odrastaju s uvjerenjem kako su preslabi za raskidanje konopa, čak i nakon što postanu toliko snažni da to mogu učiniti kao od šale. Nikada to ne pokušavaju jer misle kako to ne mogu.

Poput slonova, i mi lako padamo u zamku uvjerenja da smo dužni nešto učiniti, a zapravo nismo. Kako bismo se toga oslobodili, moramo ponovno razmotriti svoje odgovornosti. Odrediti što uistinu moramo učiniti, a što, ukoliko želimo, možemo izostaviti.

Dave Durand (iz knjige Upravljanje vremenom za katolike)