Želja nam je praviti zdrave i ukusne pekarske proizvode – ne samo bolje od uobičajenih, nego najbolje! To se može samo s pirom jer ne postoji žitarica koja je ukusnija od njega. Stoga su svi pekarski proizvodi od pira bolji od svih drugih, posebno kada je riječ o pizzi od pira. Pizza sa pšeničnim tijestom naime samo daje osjećaj sitosti i ni na koji način ne pridonosi zdravlju.

U pirovu se zrnu nalazi gotovo sve što čovjeku treba za život: visokovrijedne bjelančevine, ugljikohidrati koji daju snagu, mala količina dobrih masnoća, brojni životno važni vitamini i svi minerali i elementi u tragovima za izgradnju jakih i zdravih kostiju. Zahvaljujući ovomu obilju minerala pir je najlužnatija žitarica koja je u stanju stalno neutralizirati kiseli metabolizam uzrokovan stresom. Topiva i netopiva vlakna sadržana u piru najbolja su hrana za jaku i zdravu crijevnu floru koja održava naše zdravlje i jača imunološki sustav.

Pravila za pečenje

  • kod pečenja kruha u kuhinji treba paziti da je temperatura ravnomjerna i da nema propuha
  • kvasac prije korištenja uvijek rastopiti u mlakoj vodi/tekućini s malo šećera i polako umiješati u brašno
  • tijesto miješati najmanje 30 minuta i ostaviti da se diže na toplu mjestu. Posudu s tijestom prekriti krpom.
  • količina tijesta s kvascem mora se udvostručiti, a kiselo krušno tijesto (kvas dobiven od staroga kruha) mora se povećati za pola
  • provjera tijesta: tijesto treba biti tako elastično da se – ako ga pritisnemo prstom – odmah vrati u početni položaj
  • kruh uvijek stavljamo u prethodno zagrijanu pećnicu. Velike komade kruha stavljamo na najnižu rešetku, a male komade na srednju.
  • da bi se kiselo tijesto diglo, potrebna mu je vodena para; zato kod pečenja treba ispod kruha staviti šalicu ili tanjur s vodom kruh je pečen ako, kada ga lupimo, zvuči šuplje.

Pizza

Tijesto: temeljni recept

500 g pirova brašna, tip 405 četvrt žličice soli

40 g kvasca četvrt žličice šećera

250 ml mlake vode 1 žlica suncokretova ulja

(oko 45 stupnjeva)

Svi sastojci trebaju biti mlaki. Zdjelu prvo isprati vrućom vodom i u njoj rastopiti kvasac i šećer u malo mlake vode. Ostaviti tako 5–10 minuta dok se ne počne stvarati pjena. Pomiješati brašno i sol i u sredini napraviti udubinu.

U otopljeni kvasac uliti ulje i ostatak vode, promiješati te uliti u udubinu u brašnu. Miješati tako dugo drvenom kuhačom dok se tijesto ne odvoji od stjenke zdjele. Tijesto prebaciti na radnu površinu koju smo posuli brašnom i mijesiti 8–10 minuta. Zatim staviti u zdjelu, prekriti vlažnom krpom i ostaviti da stoji oko 45 minuta na toplu mjestu, sve dok se volumen ne udvostruči. Nakon toga pritisnuti tijesto s dva prsta. Ako u tijestu ostane udubina, onda je gotovo. Tijesto još jednom umijesiti 1–2 minute.

Za dvije pizze tijesto prepoloviti i oblikovati dvije kugle. Za četiri pizze tijesto podijeliti na četiri dijela i razvući po namašćenu limu, odnosno kalupu za pizze.

Pizza: Crveni umak (bez rajčice)

2 velika luka začini: 1 žličica origana, sol,

1 žlica maslaca galgant, papar

125 ml crnoga vina 2 žlice vinskoga octa (crvenoga)

1 mala cikla 250 ml povrtnoga temeljca

6–8 mrkava srednje veličine

Luk popržiti na maslacu, dodati origano i kratko pržiti dalje. Preliti crnim vinom, očistiti i naribati ciklu i mrkve, zaliti povrtnim temeljcem i kuhati na srednjoj temperaturi 15–20 minuta. Ostaviti da se malo ohladi i štapnim mikserom usitniti u pire. Po ukusu dodati začine i vinski ocat.

Gornji tekst izvadak je iz knjige Wigharda Strehlowa “Sv. Hildegarda i hrana kao lijek”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net.