Moja rođakinja umrla je od raka kože. Bila je mlada žena pa ne mogu nikako shvatiti kako joj se to moglo dogoditi. Bojim se da i ja ne obolim od te bolesti. Kako zaštititi kožu od nastanka raka?

Ne smijete uopće misliti o tome kako ćete dobiti bilo koju bolest pa ni rak kože. Teško je vjerovati, ali je istina – tko god umisli da ima ili da će dobiti neku bolest, doista je može i dobiti. Koža je pravo čudo i naš najveći osjetilni organ. Kod odraslih osoba koža zauzima oko 1,5 četvornih metara površine. Debela je u prosjeku oko 4 milimetra, teška oko 10 kg. Na njoj se nalazi oko dvije milijarde pigmentnih stanica, dva milijuna znojnih žlijezda i četiri milijuna živčanih stanica. Tijekom života ona proizvede oko 20.000 litara znoja. Drži na okupu naše tijelo i regulira njegovu temperaturu. Upravo preko kože osjećamo radost, bol, toplinu i hladnoću. Ni jedan organ ne mora se boriti s tolikim brojem virusa, gljivica i bakterija kao koža, zato je ona i najvažnija za našu imunost. Čuva nas od zračenja, otrova i razne gamadi. Ona je ogledalo naše duše.

Pišu mi sa svih strana i postavljaju slična pitanja. Kad sunce nije zdravo za kožu? Kako ću prepoznati rak kože i je li on izlječiv? Koliko je opasan solarij za kožu? Svima odgovaram sljedeće.

Rak kože može se izliječiti! Svaka druga osoba može računati kako postoji mogućnost da dobije rak kože tijekom života. Razlog tomu je previše jakoga sunca. Dobra je vijest da se rak kože (carcinoma cutis), ako se na vrijeme otkrije, može izliječiti.

Među najčešće tumorske promjene kože ubrajamo karcinome (bazaliom i spinaliom koji nastaju iz stanica površinskoga sloja kože) te melanom (koji nastaje iz pigmentnih stanica kože). Bazaliom je karcinom kože koji u pravilu ne metastazira i ne razvija se na sluznicama. U njegovu nastanku bitnu ulogu ima Sunčevo svjetlo, napose dugovalne ultraljubičaste zrake (UVB). Pojavljuje se na područjima kože koja su najviše izložena Sunčevu svjetlu kao što su lice, dekolte, leđa, potkoljenice. Može izgledati kao čvorić boje kože koji polagano raste, ne boli, ne svrbi, može biti pigmentirana.

Spinaliom je karcinom kože koji se može pojaviti na koži, ali i na usnici, koji lokalno raste i uništava okolno tkivo, ali i daje udaljene metastaze. Primijeti se također na fotoeksponiranim područjima kao mali čvorić koji raste ili se stvara ranica.

Melanom je najzloćudniji tumor kože i sluznica koji se jako brzo širi krvlju i limfom u udaljene organe. Njegova učestalost raste posljednjih desetljeća, pa tako u Hrvatskoj bilježimo 400% veću učestalost zadnjih desetak godina. Samo u Njemačkoj godišnje oboli oko 20.000 osoba. U oko 30% slučajeva nastaje iz pigmentnih madeža. Kronična iritacija, upala, ozljede madeža mogu pridonijeti njegovoj zloćudnoj preobrazbi. Nastaje češće kod osoba svijetle puti, kod osoba koje su češće u djetinjstvu izgorjele na suncu, kod osoba koje imaju veći broj madeža na koži tijela, te kod on

Liječenje tumorskih promjena kože je kirurško uklanjanje. Rana dijagnoza i rano liječenje najvažniji su ključ uspjeha, posebice kod melanoma.

Dobro je i korisno sunčati se prije podne, do 10 sati, i poslije podne, nakon 16 sati, a ne kad sunce najviše prži. Nažalost, mnogi odlaze na more, duboko u noć ostaju vani, spavaju do podne, a onda izlaze kad je sunce najjače. To je opasno, ne samo za nastanak raka kože, nego i koža brzo stari!

Smeđe mrlje na koži. Takve mrlje treba redovito kontrolirati. Za osobe s više od 40 mrlja na koži do 15 je puta veći rizik za nastanak melanoma. Ako netko po prirodi ima bijelu kožu, a ima smeđe mrlje i mnogo sunčanih opeklina, rizik od nastanka raka kože stostruko je veći. Zato se svaka dva mjeseca te mrlje moraju pregledati, a jednom godišnje treba otići liječniku, specijalistu za kožu.

Umjereno sunčanje. Sunce je čudotvorno, prelijepo. Zbog njega se dobro osjećamo, njegove zrake stvaraju u koži vitamin D koji je životno važan za naš organizam, osobito za kosti. Jednako tako sunce potiče proizvodnju hormona serotonina koji nas čini sretnima. Svi želimo dobiti lijepu boju kože, no preduga izloženost suncu i previše sunčanja je štetno. Znanstvenici preporučuju u godini najviše 50 sunčanja koja ne bi trebala trajati dulje od 20 minuta. Ultraljubičaste Sunčeve zrake različite su u raznim područjima svijeta. Tako su, primjerice, u sredozemnim zemljama te zrake i 20 puta jače negoli u srednjoj i sjevernoj Europi. U nekim tropskim zemljama pa i u nekim dijelovima Australije te su zrake čak 750 puta jače od normalnoga Sunčeva zračenja. O tome valja voditi računa ako se putuje na godišnji odmor u razne dijelove svijeta.

Sunčanje. Moramo se čuvati da ne izgorimo na suncu, a jako treba paziti da se to ne dogodi djeci i mladima. Znanstveno je dokazano da je onaj tko je 5-7 puta do svoje dvadesete godine dobio sunčane opekline u dvostrukoj opasnosti da oboli od melanoma.

Solarij uništava i stari kožu. Djeca i mladi do 18. godine života ne bi trebali ići u solarij. Puka je zabluda da je solarij bolji i manje štetan od sunca. Ultraljubičaste zrake u solariju deset su puta jače od Sunčevih. One u solariju prodiru dublje u kožu, uništavaju kožno tkivo, stvaraju bore pa koža brže stari. Osim toga, taj aparat mora biti doista ispravan, a tko Vam to može jamčiti?

Zdrava i lijepa koža. Svi želimo imati lijepu i zdravu kožu sve do u stare dane. To možemo postići ako svladamo tri neprijatelja kože.

Previše izlaganja suncu. Ako je koža previše izložena suncu, Sunčeve zrake uništavaju kožno tkivo, spremišta vode ispod kože i kožne stanice. Često sam čuo od starih ljudi hrvatsku narodnu poslovicu koja kaže: Brončana, lijepa koža danas, sutra je suha šljiva.

Pušenje. Ono je drugi najveći neprijatelj kože. Sprječava cirkulaciju, koža ne dobiva dovoljno kisika i hrane pa postaje siva i blijeda.

Matična mliječ. U ljekarnama se može nabaviti matična mliječ, pčelinji proizvod koji sadržava mnoge ljekovite tvari za naš organizam, pogotovo za funkciju kože. Također sadržava biotin koji je najvažniji vitamin za rast kože, on pomlađuje kožu. Preporučujem je svakako pri oboljenju kože od raka. Uzima se prema priloženoj uputi.

Nevenova mast (Calendula officinalis). U 1 kg kvalitetne svinjske masti (najbolja je od sala droba) stavite 150 cvjetova nevena, kuhajte 10 minuta na laganoj vatri stalno miješajući, ostavite poklopljeno, sljedeći sat vremena svakih nekoliko minuta promiješajte te ostavite preko noći (12 sati). Ujutro dobro podgrijte na laganoj temperaturi da se samo rastopi pazeći da ne zagori, procijedite, istisnite kroz gazu i ulijte u kutije. Mast čuvajte u hladnjaku, a rok trajanja je oko šest mjeseci. Kod raka kože i sumnjivih mrlja mažite se kremom nekoliko puta na dan. Mazanje kremom mora biti vrlo nježno da se ne bi oštetila koža.

Krema od krastavca i jogurta. Ako pregori koža, a na njoj se nisu stvorili vodeni mjehurići, učinite sljedeće. Uzmite 2-3 svježa krastavca (Cucumis sativus) pa u sokovniku od njih napravite sok, dodajte jednako toliko hladnoga i masnoga jogurta, dobro izmiješajte i tom mješavinom mažite polagano opečena mjesta. Kako se brzo suši, svakih nekoliko minuta morate ponovno namazati. To radite toliko dugo dok se opečena mjesta ne prestanu brzo sušiti, a nakon toga neka sve to odstoji jedan sat. Operite se hladnom vodom te namažite maslinovim uljem. Najbolje je poslije mazanja tom mješavinom namazati se mojom kremom Oruj-2 nekoliko puta, sve dok se koža ne prestane sušiti. Nakon nekoliko sati koža će biti zdrava kao da nije uopće bila opečena. Dok je krema na koži, ti se dijelovi ne smiju izlagati jakom suncu.

Ulje od gospine trave (Hyperici aetheroleum). U ljekarni možete nabaviti ulje od gospine trave ili ga sami pripremite. Bocu sa širokim grlom napuni se sitno nasjeckanim svježim cvjetovima i listovima gospine trave, prelije se maslinovim uljem tako da ulje bude centimetar iznad cvjetova i listova, ostavi na suncu ili toplom 2-4 tjedna, procijedi i ulije u tamnu bocu te čuva na tamnom i hladnom mjestu. Vrlo je korisno za zdravu kožu, kožne bolesti i opekline, ali nikad nemojte namazati kožu tim uljem i onda izići na sunce jer je to štetno!

Ulje od bijeloga ljiljana (Lilii candidi aetheroleum). U prvom stadiju cvjetanja, za jakoga sunca i suhoga vremena, naberite cvjetove bijeloga ljiljana (lijera) i stavite 75 g u pola litre hladnoprešanoga maslinova ulja. Zatvorite dobro bocu i ostavite dva tjedna na suncu, a svaki dan dobro protresite. Procijedite i ostatak dobro istisnite kroz čistu gazu. Ulijte u male smeđe boce i čuvajte u hladnjaku. Rok trajanja je šest mjeseci. Ulje je vrlo ljekovito za upaljenu kožu, mrlje na koži i kod raka kože.

Oblozi od poljske preslice (Equisetum arvense). Naberite svježu poljsku preslicu, dobro je stucite na gazi i stavite izravno na kožu te ostavite preko noći kao oblog. Ako oblog stavljate tijekom dana, držite ga najmanje četiri sata. Ako nemate svježu poljsku preslicu, kupite suhu pa jedan pregršt dobro ugrijte iznad pare vrele vode 10-15 minuta. Jako mokru i toplu poljsku preslicu stavite u gazu te kao oblog na bolesnu kožu. Uz to popijte ujutro i navečer po šalicu čaja od poljske preslice. Tjedan dana stavljajte obloge i pijte čaj, tjedan imajte stanku pa opet ponovite nekoliko puta.

Kiselo mlijeko. Poželjno je jesti kiselo mlijeko i jela pripravljena s njim jer oni razvijaju protutumorno djelovanje u organizmu.

Sok od rosopasa (Chelidonium maius). Ako se pojavio rak ili tumor kože, onda je dobro oboljelo mjesto lagano namazati svježim sokom od rosopasa. Koža se ne smije trljati, nego samo lagano natupkati. Kad se malo posuši, natupkati iscjedinom brđanke (Arnica montana), a poslije toga nevenovom mašću. Očistiti tinkturom brđanke i ponavljati terapiju sve dok tumor ili rak kože ne iščeznu.

Soja (Glycine max). Posebno je korisno jesti soju (japanski bob) i njezine proizvode. Poznato je da žene u Aziji od djetinjstva jedu puno soje i njezinih prerađevina pa zato i ne osjete klimakterijske tegobe, a vrlo rijetko obolijevaju od raka dojke.

Prehrana. Sve što jedemo i pijemo dolazi i u kožu. Masna jela, manjak vitamina i minerala, alkohol uništavaju kožu. Izbjegavajte alkohol, pušenje, masna jela, jedite što manje mesa, a više plave ribe. Jedite dosta svježeg voća i povrća, pogotovo ono koje sadržava mnogo vitamina A, B, C i E, minerala i osnovnih elemenata. Preporučujem da jedete listove i vrške prokulice, papaju s korom i sjemenjem, avokado, mango, bananu, jabuku i krušku.

Molitva. Čovjek je jedinstvo sazdano (zajedno ustrojeno) od duše i tijela, a kako koža prekriva čitavo tijelo, ozbiljna bolest kože ugrožava čitavo tijelo. Zato na putu ozdravljenja koža i tijelo trebaju i napor našega duha, ne samo terapiju za tijelo nego i zauzimanje duše, smirenu molitvu punu nade i vjere kakvu je priznavao sveti pisac razmišljajući kako se iz potlačenosti probija na slobodu: „Jer njih nije liječila ni trava ni melem nego tvoja riječ, o Gospodine, koja liječi sve” (Knjiga Mudrosti 16,12).

Gornji tekst je izvadak iz knjige fra Jure Marčinkovića “Ljekaruša”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net