1. Uvijek traži ono najbolje u ljudima

Prije rasprave uvijek se sjeti da je pred tobom netko kao i ti: netko tko ima majku koja za njega brine i strahuje, prijatelje i prijateljice koji se raduju kada ga susretnu, netko tko jednako kao i ti svojoj kćerki čita priču za laku noć, nadajući se da će sutra osvanuti bolji dani u svijetu i za njegovo dijete. Ako te netko u raspravi napada i vrijeđa pokušaj uvidjeti da je on ili ona možda neinformirana i probaj pronaći dobre motive koji se kriju iza njegove ili njene ljutnje. Ako ti kaže da si “homofob” ili što slično, pokušaj shvatiti da je ta osoba možda iskreno zabrinuta da ne bude izložena zlostavljanju i mržnji. Moraš znati da ogroman dio ljutnje i mržnje dolazi iz straha i nesigurnosti. Muškarci i žene koji viču i vrijeđaju, to rade jer se u srcu osjećaju slabima, nesigurnima i ugroženima te se, često i nesvjesno, služe agresijom da bi zaštitili svoju krhkost. Dakle traži uvijek ono što je najbolje u drugome, jer svaki čovjek ima pregršt dobrote u srcu. Koliko god duboko ta dobrota bila zakopana i skrivena u tom čovjeku, tvoje je da je pronađeš i izneseš na svjetlo.

2. Neka ti rasprava ne služi kao ispušni ventil

Kada netko vrijeđa tvoju vjeru, prirodno je naljutiti se. No moraš nadvladati ljutnju. Zato nemoj nikada prikazivati svoga protivnika ili protivnicu kao glupaču i nemoj pokušavati iskoristiti njeno neznanje i predrasude da bi osjetio/la vlastitu nadmoć. Pokušaj biti nježan/a i pun/a poštovanja. Jer onaj ili ona s kojom raspravljaš, vjerojatno nikada neće upamtiti tvoje argumente, ali mogla bi, makar i nesvjesno, ostati dirnuta poštovanjem, razumijevanjem i ljubavlju koje si joj iskazao/la.

3. Nikada ne uzvraćaj istom mjerom

Ako je netko nepotrebno bezobrazan ili vulgaran, neka ti to ne bude opravdanje da mu uzvratiš jednakom mjerom. Sjeti se kako Isus često govori o okretanju drugog obraza. Kad nasljeduješ Isusovu blagost i ljubav, lako je moguće da će tvoj sugovornik ili sugovornica sama postati svjesna svoje iracionalne zloće i bespotrebnog vrijeđanja. Jer, kada su emocije i kod tebe i kod nje uzburkane, male razlike u nijansama tih emocija, teško će biti zamijetiti. Ali nasuprot tome – slično kao u velikom kontrastu boja koje i čovjek jako oslabljena vida lako uočava – tako će blagost tvojih riječi, tvoje ne uzvraćanje mržnjom i istom mjerom, napraviti kontrast u kojem će tvoja sugovornica, poput odraza u zrcalu, ugledati otrov mržnje i neprijateljstva koje ju razara unutar vlastitog srca. Ljudsko srce ne uživa u mržnji, ali čovjek se mržnje ne odriče dok je nije svjestan/na i dok u odrazu nečije ljubavi ne uvidi njen razorni učinak. Ona ili on to tebi ne moraju u raspravi pokazati, bilo bi to previše za tu osobu da ti to prizna, ali kasnije u miru svoje sobe, klica poštovanja i dobrote, kojoj je bila izložena u razgovoru s tobom, možda proklija.

[facebook]Ako i vi želite od svih neprijatelja načiniti prijatelje, kliknite like![/facebook]

4. Ne dopusti da te zarobi kompleks mučenika

Zarobljen/a si u kompleks mučenika kada pretjerano i histerično naglašavaš svoju ideju, svoju vjeru i opredjeljenje kao progonjenu. Prikazivati se progonjenom žrtvom i prikazivati svoje neistomišljenike kao naciste, staljiniste i komuniste, može imati neki kratkotrajni efekt i može učiniti da se prividno osjećaš bolje, sigurnije i moćnije. No ta lažna sigurnost i nadmoć brzo će izblijediti, a one koje si uvrijedio/la takvim usporedbama početi će te vrijeđati i omalovažavati još jače nego prije. I tako se zatvara krug zla iz kojega ćeš teško pobjeći. Jer namjesto da si blagošću, razumijevanjem i traženjem dobra i ljudskosti u neistomišljenicima potaknuo/la njihove dobre impulse, ti si se koncentrirao/la na ono što ne valja u njima i na taj način to zlo raspirio/la i potpalilo/la tako da je vatra zahvatila i one grane stabla koja su dotada bile pošteđene.

5. Uvijek moli za one s kojima želiš razgovarati

Prije nego se želiš raspravljati pomoli se Gospodinu da ti da ispravne riječi i pronicljivi ali ljubazni razum. Moli se i za tvoga sugovornika ili sugovornicu da joj srce i misli budu otvoreni, da nakon razgovora s tobom osjeti blagost i poštovanje kakvu prije nije osjetila dok je s drugima raspravljala o sličnim temama. Zato Isus i preporučuje molitvu za neprijatelje. Jer moleći za onoga koga doživljavamo neprijateljem, prisiljeni smo u njemu tražiti dobrotu i čovječnost koja postoji skrivena u svim ljudima. I tako se vremenom neprijatelji pretvaraju u obične svakodnevne ljude, zatim u poznanike, a ponekad i u prijatelje.

Neka nam Gospodin svima dadne srce od mesa, srce sposobno za promijenu i rast u ljubavi prema svim ljudima.

Petar Nodilo SJ | Bitno.net