Svačiji put vjere je drugačiji. Za neke on započinje u ranoj dobi – katolička im je vjera usađena od bližnjih i očvrsnuta kroz nedjeljne mise te primanje svetih sakramenata. Kod drugih se ta vjera pojavila u važnom i kritičnom trenutku njihova života. U oba slučaja postoji jedna zajednička stvar – svakome je vjera bila stavljena na kušnju.

Moja je vjera prokušana za vrijeme mojih studentskih godina. Rođena sam u katoličkoj obitelji i odrasla sam družeći se s mladima iz župne zajednice, sudjelujući na pro-life skupovima i provodeći svoje nedjelje u društvu s Isusom. To je bio moj standardni život sve dok se nisam odselila radi fakulteta. Tada je vjera postala izborom i moja je odgovornost bila da je sačuvam.

Iako je bilo zahtjevno, diplomirala sam s još uvijek neugaslom katoličkom vjerom u beskonačnu Božju ljubav. Svima onima koji studiraju ili će upisati fakulteti donosim pet savjeta kako održati vjeru netaknutom za vrijeme studiranja.

Znam da se to podrazumijeva, no fakultet i vrijeme studiranja pružaju dosta alternativa ovoj opciji. Ponekad ćeš biti u iskušenju preskočiti mirno druženje s Isusom kako bi proveo vrijeme sa svojim prijateljima ili iskoristio to vrijeme za zaostatke u učenju. Zapamti, tvoja će se razina stresa znatno smanjiti ako mu to predaš svake nedjelje.

Vrijeme mladosti je vrijeme u kojem činimo pogreške, no bitno je iz tih pogrešaka nešto naučiti. To je vrijeme otkrivanja samoga sebe. No iako je takvo otkrivanje nužno, ono može dovesti do donošenja loših odluka. Zbog većeg broja napasti važno je, uz odlazak na nedjeljnu svetu misu, odvojiti vrijeme za čišćenje svoje duše kroz sakrament ispovijedi.

Primijetite kako ovdje koristim izraz “slična srca” umjesto “slična uma”. Na fakultetu ćete se susretati s pojedincima koji ne dijele slična moralna i vjerska stajališta. Miješanje s pogrešnog skupinom ljudi može dovesti do trovanja vašeg duha i još većeg udaljavanje od vašeg cilja za nasljedovanjem Krista. Možda će to zahtijevati više vremena, no odabir prijatelja koji će pozitivno utjecati nas vas u konačnici će se pokazati blagotvorno.

Studenti su vrlo zaposleni ljudi. Većina studenata, uz odlazak na predavanja, sudjeluje u vannastavnim aktivnostima i ima honorarni posao. Pronalazak vremena za (svako)dnevnu molitvu može predstavljati izazov, no jednom kad sam shvatila koliko me petominutni razgovor s Isusom smiruje ova aktivnosti mi je prešla u naviku. Ponekad studenti tako ubrzano žive da jednostavno zaborave usporiti i zastati na trenutak – dopusti Isusu da bude dio tog trenutka mira.

Nikada neću prestati učiti o katoličkoj vjeri i uvijek postoji nešto novo što još treba otkriti. Dok upoznaješ sebe, pronađi vremena za učenje o svojoj vjeri. Uključi se u lokalnu zajednicu mladih, župu ili otiđi na neki katolički susret. Postoji bezbroj izvora informacija o prekrasnoj vjeri koju mi zovemo katoličanstvo.

Amy Reinhardt | www.epicpew.com

Nenad Palac | Bitno.net