Uza sve te misli o budućnosti, zaboravljamo da nije sve uvijek onako kako nam se čini. Tuđa trava nije uvijek zelenija. I nismo jedine kojima se događaju određene situacije u životu, bilo da se  radi o nemogućnosti pronalaska posla, osjećaju izgubljenosti (Što ću nakon završetka studija?), nezadovoljstvo upisanim studijem itd. A još kad u obzir uzmemo ljubavne probleme, u glavi nam je kaos. Zato vam ovim postom želimo pomoći da razbijete mitove u koje većina nas žena vjeruje.

MIT #1: Ja sam jedina koja se bori

Društvene mreže nam prikazuju tuđe živote kao savršene. Svi su završili studij, našli posao, imaju sređen život, osim mene. Jedino ja ne radim i nikako ne mogu naći posao. Jedino ja radim posao koji me ne ispunjava i ne vidim se na tom radnom mjestu u budućnosti. To nije istina! Korisnici društvenih mreža stavljaju fotografije s putovanja, nove odjeće, oprezno biraju profilne slike kako bi skupili što više „lajkova“. Jer je „like“ danas mjerilo vrijednosti i uspjeha. Međutim ako kopamo dublje shvatit ćemo da je to samo površinska slika, nitko ne može prodrijeti u dubinu druge osobe osim nje same. Najpopularniji način života danas je uspoređivanje s drugima pa iako smo svjesni da nešto nije u redu, strah nas je to iznijeti na vidjelo. U dvadesetima prolazimo razne procese. Trebamo pasti, napraviti greške i iz njih naučiti. Trebamo svoje borbe dijeliti s drugima i biti si međusobna podrška. Jer niti jedna od nas nema savršen život bez problema.

MIT #2: Do sada sam već trebala biti uspješna

U redu, možda smo malo nestrpljive. Možda zbog okruženja u kojem živimo i u kojem je sve „instant“. U svijetu u kojem je za pristup kupovini preko interneta, glazbi, serijama dovoljan doslovno jedan klik mišem, mi očekujemo da će i naš uspjeh biti brzo ostvaren. Vrijeme i strpljenje su podcijenjeni u današnjem vremenu. No, istina je da je za uspjeh potrebno jako puno vremena, odricanja, volje, strpljenja, požrtvovnosti. Većina nas nije vidjela naše roditelje kako se bore na putu do uspjeha – poslovnog ili obiteljskog. Problem današnje suvremene (ne)kulture je u tome što našu vrijednost kao osobe crpimo iz rezultata. Zaboravljamo na sve prepreke koje se javljaju na putu do ostvarenja naših ciljeva i njihovu važnost, nekad je potrebno donijeti i loše odluke. Ako će se naša ljudska vrijednost temeljiti samo na tome koliko smo uspješne, možemo biti sigurne da će se u jednom trenutku naš sustav vrijednosti srušiti, jer dio života su i neuspjesi.

Zato prije nego sebe počneš doživljavati kao neuspješnu osobu, napravi korak unatrag. Razmisli prvo što za tebe zapravo znači uspjeh. Zatim prihvati da je potrebno vrijeme kako bi postigla ono što želiš.

MIT #3: Trebam biti potpuno neovisna

Današnja ekonomska situacija mnoge mlade ljude prisiljava da ostanu živjeti sa svojim roditeljima jer jednostavno nemaju financijske mogućnosti za samostalan život. Ako se osjećaš kao da si zapela, zapamti da je to samo dio tvog putovanja. Bez obzira kojim putem krenule, uvijek će biti faza u našem život kada ćemo se osjećati kao da nam nešto nedostaje. Bez obzira kakva bila naša životna situacija, uvijek ćemo misliti kako je drugima bolje.

Zato napravi uslugu samoj sebi i shvati da stvaran uspjeh nema nikakve veze s idejom uspjeha u našoj glavi. Prihvati situaciju u kojoj se trenutno nalaziš i radi na tome da ideš prema cilju kojem težiš.

MIT #4: Nemam ono što je potrebno

Mnoge od nas se osjećaju kao da nemaju ono što je potrebno da bi nešto ostvarile samo zato što ne znamo što ustvari želimo. Pa evo savjeta koji je udijelio Paul Angone, autor knjige 101 Secrets for Your Twenties. Napiši na papir gdje vidiš sebe za 20 godina – piši u prvom licu jednine i zamisli da proživljavaš svaku od tih želja, ideja. Odgovori na pitanja: Kamo idem? Koga ću sve upoznati? Što su moji snovi?

Na ovaj način, dozvoljavamo sebi proživjeti naše odgovore mentalno i dobivamo viziju onoga što stvarno želimo u životu. Na ista pitanja odgovori za budućnost u sljedećih 5, 10, 15 godina i za 3 mjeseca. Kad je sam autor Angone odgovorio na ova pitanja shvatio je da ima sve što mu je potrebno da bi ostvario svoje želje i snove. To je za njega bila korisna vježba. Koji su moji ciljevi? Kako vidim svoju budućnost? Što moram napraviti u naredna 3 mjeseca kako bih krenula tim putem?

MIT #5: Ja sam primjer neuspjeha

Svi želimo pronaći put na kojem će se naša strast za nečime poklopiti s našim poslom. Do toga se dolazi samo preko neuspjeha – i to često velikih neuspjeha. U trenutku kad krećeš iznova, unatoč neuspjehu, dolaziš do spoznaje da si pronašla ono što voliš!

Uspjeh u dvadesetima je postavljanje stola prije nego uživanje u gozbi. U ovim godinama postavljaš temelje za uspjeh u budućnosti. Dvadesete su često obilježene mnogim neuspjesima i stvarima koje se nisu odvijale prema planu. Vrijeme je da naučimo da je život ustvari naučiti živjeti ugodno s neugodnim situacijama. Neuspjeh je samo dio procesa. I upravo taj proces, a ne cilj je ono što nas određuje kao osobu.

Što želiš učiniti sa svojim životom? To je veliko pitanje, na koje možda nemaš odgovor sada. Svijet se stalno mijenja, mogućnosti koje su imali naši roditelji mi nemamo. Bježeći od misli koje nam ne daju miru nećemo doći do odgovora. Strpljivost, učenje, požrtvovnost, marljivost i greške koje radimo pokazat će nam put.

Autorice: T.C./ Maria Walley

Tekst je s preuzet s bloga “Riječ za nju”