Stoljećima pa i danas, duhovni vođe se slažu da Bog djeluje u duši koja je u miru. No, moderan život nas prisiljava da držimo korak s vremenom što rezultira stresom i iscrpljenošću do te mjere da se uopće ne stignemo pozabaviti načinima kako više vremena provesti u miru.

Kada nam zaprijeti pretjerana zaposlenost, moramo se truditi pronaći i zadržati mir u svom privatnom i obiteljskom životu. Kada u svojim životima kontinuirano njegujemo mir, Bog počinje premještati planine.

Donosimo 7 strategija koje će vam pomoći da postignete više mira u vašoj osobnoj ili obiteljskoj svakodnevici:

  1. Molitva i čašćenje Boga. Kada svakodnevno stvarate prostor za Boga, istodobno otvarate i vrata miru.
  2. Odmor. Nađite vremena za igru, zabavu i opuštanje. Posao vam ne bi trebao oduzimati cijeli dan i tako svih sedam dana u tjednu. Nakon Stvaranja, uslijedio je počinak. Ako je Bog odredio vrijeme za odmor, trebali biste i vi.
  3. Prepuštanje Božjoj volji. Dopustite da stvari ponekad budu izvan vaše kontrole i prepustite sve Božjoj volji. Predajte Mu svoje tjeskobe, sjetite se da je Njegov jaram sladak i breme Njegovo lako (Mt 11, 30).
  4. Strpljenje s drugima i sa sobom. Potrebno je mnogo vremena i truda kako bismo se približili svetosti. Sveti Franjo Saleški rekao je da “ništa ne usporava stjecanje kreposti, kao želja da ih steknemo na brzinu”. Mir dolazi kada strpljivo sudjelujemo u njegovu razvoju.
  5. Sakramenti. Iskoristite svaku priliku da primite Isusa – izvor svega mira – u svetoj euharistiji te kroz sakrament pomirenja priliku da se ponovno vratite miru kada ste se od njega udaljili.
  6. Duhovno štivo. Ako ste ozbiljni u namjeri stjecanja i njegovanja mira, morate uložiti napor kako biste naučili na koji način ga kontinuirano graditi a duhovno štivo vam u tome pomaže.
  7. Živjeti u sadašnjem trenutku. Židovski obraćenik Francois-Marie-Jacob Libermann savjetovao je: “Budi poslušan i podatan u Božjim rukama.” Da bismo to činili, moramo dopustiti da nas Bog oblikuje i vodi u sadašnjem trenutku, bez kolebanja zbog grešaka iz prošlosti ili zabrinutosti za budućnost.

Sv. Augustin je rekao: “Jer mir je takvo dobro, da čak u ovom zemaljskom i smrtničkom životu nema riječi koju čujemo s takvim užitkom, ništa za čim žudimo s tolikom radošću, ili što smatramo tako ugodnim.” Mir je vrijedan mijenjanja vašeg rasporeda, spuštanja na koljena, formiranja dobrih navika i odustajanja od onih loših. Uložite potreban napor kako bi u svoj osobni ili obiteljski život donijeli malo više mira.

Katie Warner

Tekst je preuzet sa stranice Žena vrsna. Portal Bitno.net prenosi ga s dopuštenjem.