Sve vrste čajeva imaju i ljekovito djelovanje zbog čega ih treba koristiti ciljano, a ne da bismo ugasili žeđ. Toj skupini pripada čaj od kadulje, koji čisti sve loše sokove te je ljekovit kod svih tegoba i bolova u mokraćnim putovima i mjehuru, kao i kod reume u svrhu smanjenja bolova i uzetosti. Čaj od kadulje bi kod pripremanja trebalo prokuhati kratko – ne dulje od minute – te ga popiti topla gutljaj po gutljaj, najčešće ne dulje od četiri tjedna u kontinuitetu. Čaj od nevena i lavande iznimno je djelotvoran kod odstranjivanja otrovnih tvari iz jetre. Posebno se čaj od nevena pokazao jako dobrim kod otrovanja hranom, gljivama, mesom, drogama, alkoholom i lijekovima.

Za svakodnevnu upotrebu može se preporučiti samo čaj od komorača, koji svi bez razmišljanja mogu podnijeti i na litre. Također, bez problema može se piti i čaj od šipka.

Kratkoročno (ne dulje od četiri tjedna) bezazleni su i dobri čajevi od listova maline i kupine, matičnjaka, paprene metvice i koprive. I čaj od kore jabuke i kompot od jabuka zdrav je i djelotvoran za gašenje žeđi.

Gornji tekst izvadak je iz knjige Wigharda Strehlowa “Sv. Hildegarda i hrana kao lijek”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net.