PITANJE

Nerijetko sam malaksala, iscrpljena, klonula i umorna. Ima li biljnih pripravaka koji bi mi mogli pomoći jer sam alergična na mnoge lijekove?

ODGOVOR

Malaksalost (iscrpljenost, klonulost, klonuće, posustalost, languor) i umor (nedostatak snage od potrošenosti radom, gubitak ili smanjenje sposobnosti, iznemoglost, zamor, lassitudo) obično nastaju u proljeće i zbog premorenosti. Mogući je uzrok latentna hipoglikemija (smanjenje šećera u krvi), što može nastati zbog pojačanog izlučivanja inzulina nakon što se pojedu rafinirani ugljikohidrati (šećer, bijelo brašno). Zato treba izbjegavati slatko, osobito prije podne. Ako nema nekog posebnog uzroka zbog kojeg je nastala malaksalost ili umor, onda pomažu sljedeći biljni pripravci.

Švedska gorčica. Tu je tinkturu dobro uvijek imati pri ruci. Ako se pojave iscrpljenost i zamor, onda se čelo, sljepoočnice, vjeđe i područje iza uha namažu tom iscjedinom. Djeluje brzo i učinkovito.

Sjedeće kupke od matičnjaka i zlatnice. Dobro izmiješajte jednake dijelove matičnjaka (Melissa officinalis) i zlatnice (Solidago virgaurea). Stotinu grama mješavine ostavite 12 sati u tri litre hladne vode, podgrijte da provri, procijedite i ulijte u pripremljenu kadu za sjedeće kupke. Voda mora pokriti bubrege. Ostanite u kadi 20 minuta, ustanite, nemojte se brisati, nego samo rukama stresite kaplje vode s kože, dobro se odjenite i legnite u postelju. Odležite sat-dva. Najbolje je te kupke primjenjivati prije spavanja. Posegnite za njima samo kada se pojave smetnje.

Kopriva (Urtica spp.). U litru vrele vode stavite tri velike žlice suhih listova i stabljike koprive, ostavite 10 minuta poklopljeno, procijedite i ulijte u termos. Tijekom dana popijte litru čaja, toplo i na gutljaje. Pije se mjesec dana, pa se sljedeći preskoči i tako čitavu godinu. U čaj se dodaju tri male žlice švedske gorčice.

Metvica (Mentha piperita). U šalicu vrele vode stavite malu žlicu metvice, ostavite poklopljeno pet minuta, procijedite i popijte toplo i na gutljaje. Na dan se piju samo tri šalice čaja, i to po jedna 15 minuta prije doručka, ručka i večere. Pije se tijekom tri tjedna, tjedan je stanka, pa se opet pije tri tjedna.

Gornji tekst je izvadak iz knjige fra Jure Marčinkovića “Ljekaruša”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.