Imate loš dan? To se događa, nekada češće nego što bismo htjeli. No nitko ne bi smio dopuštati da ga njegovi loši dani određuju. Treba nas određivati naša kršćanska ustrajnost u vjeri, nadi i ljubavi u lošim trenucima.

Evo nekoliko duhovnih i praktičnih savjeta za zahtjevna vremena:

  1. Zastanite. Dajte si trenutak. Dišite, saberite se.
  2. Zazovite Duha Svetoga. Zamolite Duha Svetoga da dođe, ispuni vaše srce, i u vama zapali vatru svoje ljubavi. Udahnite dah života što ga daje Duh Sveti. „Plod je pak Duha: ljubav, radost, mir, velikodušnost, uslužnost, dobrota, vjernost, blagost, uzdržljivost.” (Gal 5,22-23)
  3. Trpite. Trpljenje je posve suprotno svemu što svijet smatra prioritetom. Trpjeti znači napustiti ugodu i stabilnost, i prihvatiti izazove i borbu. To je pravi put – preko Križa – do vječnoga života. Sjedinite svoje teškoće s Isusovim trpljenjem za grješnike, dušama u čistilištu, ili s potrebitima.
  4. Razmatrajte. Razmatrajte uz mudrost Duha Svetoga. Što se događa? Zašto vam je teško? U čemu je problem? Je li to grijeh? Je li to strah? Upoznavanje sebe zahtijeva pravu hrabrost. Budite iskreni sa sobom i Bogom.
  5. Slušajte. Otvorite Bibliju – Riječ Božju. Pustite Ga da vam govori. „Živa je, uistinu, Riječ Božja i djelotvorna; oštrija je od svakoga dvosjekla mača; prodire dotle da dijeli dušu i duh, zglobove i moždinu te prosuđuje nakane i misli srca.” (Heb 4,12) Pročitajte možda poglavlje ili odlomak koji vam nešto govore, ili se vratite na najdraži biblijski tekst i razmatrajte. Također, ponizno slušajte druge. Zatražite savjet od duhovnog voditelja, mudre osobe, prijatelja ili člana obitelji u kojega imate povjerenja. Molite s njima. Zamolite ih da mole za vas, i vi molite za njih.
  6. Oprostite, pustite da vam se oprosti, oprostite sebi. Opraštanje je predivno. Donosi poniznost, stvarno je i iskreno. Ako trebate, učinite dobru i temeljitu ispovijed, učinite pokoru, oprostite onima koji su vas povrijedili, i oprostite sebi. „Ispovijed je čin hrabrosti i iskrenosti – čin povjeravanja samih sebe, onkraj grijeha, milosrđu Boga koji ljubi i oprašta.” (sv. Ivan Pavao II.) Milost opraštanja je snaga da ustrajemo!
  7. Odlučite. Sada kada ste neko vrijeme razmatrali, odlučite. Ustrajte u vjeri, vjerujući i slijedeći snagu Svemogućega Boga i istine svete Crkve. Ustrajte u nadi, živeći s čežnjom za kraljevstvom nebeskim i shvaćajući da se tamo nalazi najveća sreća. Ustrajte u ljubavi ljubeći Boga iznad svega i svoga bližnjega kao sebe samoga.
  8. Zahvaljujte… i pripremite se! Izazovi, teškoće i loši dani dolaze i odlaze, ali oni nas pozivaju da uvijek ostanemo pravi učenici Isusa Krista. „Uvijek se radujte! Bez prestanka se molite! U svemu zahvaljujte! Jer to je za vas volja Božja u Kristu Isusu.” (1 Sol 15-18) Budite spremni za izazove, reagirajte kao učenici, i budite čvrsti u svojoj predanosti življenju Evanđelja!

Izvor: Catholic LinkPrijevod: Ana Naletilić

Članak je preveden i objavljen uz dopuštenje nositelja prava. Sva prava pridržana.