Evo nešto za razmišljanje: Ako imate prijatelja čije prijateljstvo ne biste preporučili svojoj sestri, ili ocu, ili sinu, zašto biste sami imali takva prijatelja? Možda ćete reći: iz odanosti. Pa, odanost nije isto što i glupost. Odanost mora biti plod poštena i iskrena pregovora. Prijateljstvo je obostran sporazum. Niste moralno obvezni podupirati nekoga tko svijet čini gorim mjestom. Upravo suprotno. Trebate odabrati ljude koji žele svijet poboljšati, a ne pogoršati. Dobro je, a ne sebično, odabrati ljude koji su dobri za vas. Prikladno je i pohvalno povezati se s ljudima kojima bi život bio bolji kada bi vidjeli kako se vaš život poboljšava.

Ako se okružite ljudima koji podupiru vašu želju za napretkom, oni ne će tolerirati vaš cinizam i destruktivnost. Umjesto toga će vas ohrabrivati kada budete činili  dobro za sebe i za druge, a pažljivo će vas kažnjavati kada to ne budete činili. To  će vas na najprikladniji i najobzirniji način potaknuti da odlučite činiti ono što biste trebali učiniti. Ljudi koji nemaju želju za napretkom činit će suprotno: oni će bivšemu pušaču ponuditi cigaretu, a bivšemu alkoholičaru pivo. Bit će ljubomorni kada uspijete ili učinite nešto uistinu dobro. Uskratit će svoju prisutnost ili podršku ili će vas na neki način kazniti zbog toga uspjeha. Omalovažavat će vaše uspjehe uspoređujući ih s vlastitim prošlim postignućima, stvarnim ili izmišljenim. Možda vas samo pokušavaju testirati kako bi vidjeli je li vaša odlučnost stvarna, jeste li iskreni. Ali najvjerojatnije je da vas vuku prema dolje zato što vaši novi napretci prikazuju njihove pogreške u sve goremu svjetlu.

Zbog toga je svaki dobar primjer sudbonosan izazov, a svaki junak sudac. Michelangelova savršena skulptura Davida kao da dovikuje svojemu promatraču: „Mogao bi biti više od onoga što jesi.“ Kada se usudite težiti prema višemu, otkriva vam se neprikladnost trenutnoga stanja i obećanje budućega. Tada uznemirujete druge u dubini njihovih duša, gdje shvaćaju da su njihov cinizam i tromost neopravdani. Vi ste poput Abela njihovu Kajinu. Podsjećate ih da im više nije stalo, ne zbog životnih poteškoća, koje nitko ne može zanijekati, nego zato što ne žele podići svijet na svoja ramena, gdje mu je i mjesto.

Nemojte misliti da je lakše okružiti se dobrim i zdravim ljudima negoli lošim i nezdravim ljudima. Nije. Dobra, zdrava osoba je ideal. Stati pored takve osobe zahtijeva snagu i odvažnost. Imajte poniznosti. Imajte hrabrosti. Upotrijebite malo svoj razbor i zaštitite se od nedovoljno kritičnih suosjećanja i sažaljenja.

Sprijateljite se s ljudima koji vam žele najbolje.

Gornji tekst izvadak je iz knjige Jordana Petersona “12 pravila za život”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net.