U novoj godini, barem na trenutak promišljanja, očekujemo puno toga novoga. Imamo jednu prirodno utkanu nadu da će stvari ići na bolje, da ćemo ostvarivati više i da će nam se brige nekako ublažiti i mi biti sretniji, pa čak i unatoč neizvjesnosti i prognozama o krizi. Dosta ljudi donosi neke novogodišnje odluke u nadi da će se promijeniti i poboljšati vlastiti život – ili barem razmišlja o tome. Još jedna godina je prošla, što imamo nakon nje? Ako nismo općenito skloni promjenama, donošenju i provođenju odluka, osim kada nas drastične okolnosti na to tjeraju, malo je vjerojatno kako će promjena kalendara biti čudotvorna. Stvar je dakako u nama samima.

Padamo na vlastitim životnim ispitima jer si često postavljamo želje za promjenama stvari koje zapravo ne želimo, nego mislimo kako bismo to trebali htjeti ili nas okolina prema tome usmjerava te želimo odgovarati tuđim očekivanjima (kako bismo bili prihvaćeni). U promjenama ćemo uspjeti jedino ako to dovoljno želimo i imamo dovoljno dobar, valjan i realan razlog za to, koji proizlazi iz naših životnih okolnosti i potreba.

Drugi razlog neuspijevanja leži u tome što određujemo nedovoljno konkretne ciljeve za našu situaciju. To činimo tako što nemamo terminski definirane ciljeve, ili možda previše uopćavamo svoje ciljeve te ne određujemo načine njihova ostvarenja. Evo jedan klasičan primjer za krivo i dobro postavljeni cilj: „željeti smršavjeti dijetom od ponedjeljka“ bi bilo krivo, a „željeti smršavjeti 3-5 kilograma u sljedeća 2 mjeseca, zdravo se hraneći kako bismo izgledali i/ili osjećali se bolje i imali više energije, počevši od sutra (datum xy), smanjivanjem obroka i biranjem zdravijih namirnica“ bi bio primjer cilja koji ćemo vjerojatnije ostvariti.

Treća stvar zbog koje ne uspijevamo jest što ponekad očekujemo instant rješenja i brzo vidljive rezultate. Problem kod toga je jasan sam po sebi. Odluke zahtijevaju predan rad i odolijevanje kušnjama kako bi se provele do kraja i rezultati bili kvalitetni. I najveći talent iziskuje znatnu količinu truda i rada kako bi polučio pozitivne rezultate. Bilo koji cilj zahtjeva aktivnost, i to predanu.

Problem kod djelovanja na temelju odluka jest i to što smo skloni misliti kako nemamo sve potrebno za ostvarenje svojih ciljeva pa onda odgađamo. Znate ono – kad kupim novu opremu za trčanje, kad djeca porastu, kad budem imao/la više novaca/vremena/potpore/iskustva… Razlog zašto umanjujemo ostvarenje odluka i promjena koje želimo je često to što si sami ne dozvoljavamo biti sretniji, odnosno smatramo kako to ne zaslužujemo. Sreća kao da je negdje daleko, kao da nije stanje misli, pozitivnog duha i uma.

No promjene u životu se događaju unatoč nama, pa bi za nas bilo najbolje da se prihvatimo stvaranja vlastitih promjena, a ne samo da trpimo posljedice tuđih. Najbolja novogodišnja odluka bi bila napokon si priznati što nas to koči da upravo sada, u vlastitoj koži i životnim okolnostima, ostvarujemo najbolje od sebe? Kada otkrijemo što nas onemogućava u vrhunskoj aktivnosti i preuzimanju odgovornosti u vlastitom životu, moći ćemo to razriješiti. Brzo ćemo vidjeti da na puno toga ipak možemo utjecati, počevši od vlastitog stava i razmišljanja, a to su za početak najvažnije „leće koje trebamo zamijeniti novima“.

U preispitivanju i želji za promjenom, potrebno je uvažiti sve ono što nas čini kao osobe, te dakako uzeti u obzir i osobnu, vrlo važnu duhovnu dimenziju. Samo u težnji za istinom i vjerom, bliže smo potpunosti te otkrivanju pravilnih odluka, a potom i načina njihova ostvarenja.

U novoj godini si zaželite sretnijeg/sretniju sebe, cjelovitu osobu koja je spremna ostvarivati najbolje od svog života. Tada će promjene, odluke, ciljevi i načini njihova ostvarivanja biti prirodni alati primjenjivani zbog vas, u svrhu dobroga za vas i vaše bližnje.

Sanja Dugandžić | Bitno.net