Na našem putu prema cilju, prema meti, osim hrabrosti djelovanja moramo također voditi računa i o želji i volji. Želja i volja nikad ne smiju biti svako za se.

Zasebno proizvedu negativne efekte.

Zajedno pak imaju višestruki efekt: novu i moćnu silu, stalnost, ustrajnost i odlučnost.

Kad ljudsko biće posjeduje ustrajnost, pobjeđuje uvijek i svuda. U neugodnim trenucima hrabrost, koja je počela borbu, koja nam je dala poticaj, ne može učiniti puno ako s vremenom nije potpomognuta.

Sve se događa s vremenom, a ne ovdje i sada. Željeti sve i odmah, karakteristika je djece. Karakteristika je onih koji još nisu shvatili što je život.

Život je hod, proces, tijek, prolaženje, nikad se ne smije živjeti život kao da je sastavljen od pojedinačnih točaka i epizoda bez povezanosti, bez suvislosti.

Nemoguće je psihički ozdraviti ili postići mir i sreću magičnim štapićem, čudom, na brzinu. Tko želi to sve postići na brzinu to je zato što ne želi trpjeti, ne želi živjeti.

Između ostalog, nepovjerljiv sam prema lakim ozdravljenjima. Ne traju u vremenu, samo su iluzije, daju dojam da izgledaš dobro, no na prvoj prepreci, u prvoj poteškoći, na prvom neuspjehu ponovo ćeš pasti.

Psihička smirenost, osjećati se dobro unutra, jest hod, putovanje, nikad nije jedna izolirana stvar i nikad ne dolazi izvan nas.

Dakle, ozdravljenje treba tražiti, željeti, postaviti, graditi dan za danom, mora postati jedan način življenja, izbor, stil života. Nema drugog puta. Ne postoje prečaci. Psihička smirenost ne dozvoljava improvizacije. Ne postoji tableta sreće.

Želja je važna, životna. No, da bi se održala u vremenu treba stalnost i odrješitost.

Bez stalnosti i ustrajnosti želja bi ostala sama, odmah bi se ugasila.

Akcija poduprta stalnošću, odlučnošću, uvijek stvara nešto korisno. Daje ti smisao da jesi, da postojiš, da djeluješ.


Deset pravila kako živjeti ispunjeniji život

1. Nauči da se minuta sastoji od 60 sekundi, tj. živi intenzivno svaki trenutak svoga života.

2. Živi, djeluj, nikad ne odlaži.

3. Nauči se uvijek suočavati sa svojom smrću. Kad bi znao da bi umro za mjesec dana kako bi uredio svoj život? Da li bi se oprostio od života? Ili bi odgodio?

4. Analiziraj sebe i otkrit ćeš da odlaganje skriva veliku nutarnju nesigurnost, jedno nepovjerenje u sebe. A onda modificiraj svoj ja. Odlaganjem nećeš riješiti ništa.

5. Ne boj se živjeti!

6. Djeluj i kad se jednom spustiš u stvarnost vidjet ćeš da će nestati straha. Ako nastaviš ostajući izvan realnosti, odlažući, povećat ćeš strah koji je u tebi.

7. Ako doživljavaš poraze na poslu ili na drugim područjima, ne očajavaj. Znaj da vrijediš po nutarnjoj vrijednosti kao ljudsko biće, a ne u odnosu na ulogu koju vršiš na poslu ili na nekom drugom području.

8. Imaj uvijek nutarnju disciplinu.

9. Ti si kovač svoje sreće!

10. Budi skroman.

Gornji tekst izvadak je iz knjige “Biti sretan – psihoterapija za sve”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net