Aktualna je šala da naše traperice nisu vidjele svjetlo dana otkada je počela pandemija. Zapravo, možda nismo stigli presvući se prije nego što smo djeci organizirali učenje, odradili svoj posao na daljinu i držali pod kolikom-tolikom kontrolom kuću u kojoj je svatko cijelo vrijeme doma. Nalazimo se u maintenance modeu, ili jednostavnije rečeno – opstajemo.

Ako je i kod vas takvo stanje, a ne vidite izlaza, razumijem vas. U ovome vremenu svatko ima svoje izazove – od istovremenog obavljanja više zadataka, do financijskih i zdravstvenih briga, pa do izolacije i zabrinutosti za mentalno zdravlje.

No neki od vas možda ne mogu dočekati da krenu naprijed, čak i usred kaosa i nesigurnosti. Kao kršćani znamo da u svojem životu imamo od Boga dano poslanje – u prvome redu naš poziv. Zatim, još preciznije, Bog ima poslanje za svakoga od nas, način na koji nas poziva da svoje jedinstvene darove i talente koristimo da živimo u punini i služimo drugima. Promjena, pa čak i stvarno teška promjena, poput ovih strogih ograničenja kretanja, može otvoriti prozor u našemu srcu da svoje poslanje prihvatimo na nov način.

Kao katolička životna trenerica pratim muškarce i žene koji imaju snove – ili pak žele shvatiti koji su to snovi. Predlažem vam nekoliko stvari za koje smo i ja i oni zaključili da su od pomoći u ovome kaotičnome vremenu:

Vrijeme za tugovanje: U redu je (pa čak i zdravo) priznati što ste sve izgubili u ovome vremenu, bila to voljena osoba, posao, ili pak vrijeme s prijateljima i obitelji. Svakoga dana odvojite nekoliko trenutaka da u molitvi izreknete što osjećate i pomolite se Duhu Svetome za utjehu.

Pisanje dnevnika: To ne mora biti nešto službeno. Predlažem vam da svakoga jutra odvojite nekoliko trenutaka (može i uz šalicu kave) prije nego što dan stvarno započne i zapišete svoje misli. Što vas obeshrabruje? Što vas ispunjava nadom? Za što ste zahvalni?

Nađite nešto što vas raduje: Bilo da imate 10 minuta ili dva sata vremena, svaki dan isplanirajte tako da učinite nešto u čemu uživate. Nije sebično ili beskorisno odvojiti vrijeme da plešete uz neku pjesmu, pronađete novo društveno izolirano mjesto za planinarenje, napravite čestitku za nekoga prijatelja/prijateljicu, ili naučite igrati novu društvenu igru.

Ponovno upoznajte sami sebe: U ovome vremenu kada smo daleko od društvenih trendova i očekivanja imate priliku prisjetiti se i ponovno otkriti što vas usrećuje. Što volite čitati? Što mislite, na koji ste način pozvani služiti drugima? Kakvu odjeću zapravo volite nositi? Ima li nešto što ste oduvijek htjeli iskušati (Hip hop? Pletenje košara? Kućni ljubimac?), ali niste nikada to započeli? Sada bi moglo biti pravo vrijeme za to.

Sanjajte o budućnosti: Ima dana kada je teško zamisliti da će pandemija ikada završiti i da je istina da se život možda neće vratiti u normalu (a to što ne znamo što će biti zasigurno je dio izazova). No ove okolnosti ne bi nas trebale spriječiti da sanjamo i razmišljamo što se nalazi pred nama. Zapravo, u ovome vremenu promjene možda će se u vašem životu dogoditi nove stvari – novi posao, neki osobni poslovni pothvat ili kreativna aktivnost, ili pak promjena u vašem obiteljskome životu kod kuće koju biste htjeli istražiti.

Potičem vas da u svojemu životu kod kuće napravite prostora za življenje obiju strana stvarnosti – opstanka, ali i planiranja budućnosti.

Caitlin Bootsma | Catholic-Link

Prijevod: Ana Naletilić | Bitno.net