Sv. Hildegarda iz Bingena, redovnica iz 12. stoljeća, jedna je od najfascinantnijih žena svih vremena. Čuvena je po svojoj širokoj izobrazbi i znanju te je razvila doista izvanredno poznavanje hrane u službi ravnoteže i zdravlja. Stoga njezine upute i savjeti o namirnicama i prehrani, kao i recepti za pripravljanje različitih jela već stoljećima ne gube na važnosti.

Crpeći iz toga drevnog znanja i unoseći u njega dašak vrhunske francuske kuhinje, poznati francuski chef i autorica više knjiga o kulinarstvu Marion Flipo priredila je jedinstvenu kuharicu pod naslovom „Kuharica svete Hildegarde na suvremen način“, u kojoj ćete naći tako zdrave, ukusne i raznolike recepte za jutarnju okrepu, recepte za ručak u tren oka, potom one za popodnevne slastice uz kavu, ukusne zalogaje uz aperitive, kao i recepte za gostinski stol i za užitak uz nedjeljni brunch. Svi recepti sadrže detaljne upute i fotografiju jela, a uza svaki je naznačeno i vrijeme potrebno za pripremu.

Danas vam iz “Kuharice svete Hildegarde na suvremen način” donosimo recept za ukusni kolač od jabuka.

PRIPREMA
20 minuta

PEČENJE
35 do 40 minuta

ZA JEDAN KOLAČ
5 srednjih jabuka
180 g slanoga maslaca
170 g pirova brašna
7 g praška za pecivo (Bio)
5 g cimeta u prahu
3 jaja
130 g smeđega šećera


Zagrijte pećnicu na 190 °C.

Kalup promjera 24 cm premažite maslacem i lagano ga pospite šećerom.

Ogulite sve jabuke i uklonite jezgru. Narežite 4 jabuke na ploške, posljednju na kockice.

Rasporedite ploške na dno kalupa da ravnomjerno prekriju površinu. Pospite s malo smeđega šećera i mljevenoga cimeta.

Polako otopite maslac u tavi.

Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i cimet.

Pjenjačom umutite jaja sa smeđim šećerom. Prelijte preko suhe smjese i dobro izmiješajte pjenjačom. Dodajte otopljeni maslac i jabuke narezane na kockice.

Prelijte tijesto preko zaslađenih jabuka.

Pecite u pećnici 20 minuta na 190 °C pa smanjite temperaturu na 160 °C i nastavite peći još 15-ak minuta. Kolač bi trebao biti zlatnosmeđi.

Ugasite pećnicu i ostavite kolač unutra nekoliko minuta. Zatim izvadite kolač iz pećnice, prevrnite kalup i lagano izvadite kolač.

Kušajte topli ili ohlađeni kolač.


Što kaže Hildegarda?

„Plod jabuke lagan je i lako se probavlja. Sirova, ne šteti zdravima; upravo kada je rosa u punoj snazi, jer se njezina moć ostvaruje od prvoga sna pa sve do trenutka kada se razdani, jabuke rastu zahvaljujući toj rosi. A ako ih je dobro jesti sirove, to je zato što ih je prethodno skuhala snažna rosa. Što se tiče bolesnika, one im štete ako su sirove jer su već sami po sebi slabi. Ali, kuhane, dobre su za sve bolesne kao i za zdrave.“

Gornji tekst izvadak je iz knjige Marion Flipo “Kuharica sv. Hildegarde na suvremen način”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net.