Jedno molim Jahvu, samo to ja tražim: da živim u Domu Jahvinu sve dane života svoga, da uživam milinu Jahvinu i Dom njegov gledam.

Moje mi srce govori: “Traži lice njegovo!” Da, lice tvoje, o Jahve, ja tražim.

(Ps 27,4.8)

U tebi je izvor životni,

tvojom svjetlošću mi svjetlost vidimo.

(Ps 36,10)

Tražio sam Jahvu i on me usliša, izbavi me od straha svakoga.

U njega gledajte i razveselite se, da se ne postide lica vaša.

(Ps 34,5-6)

Ako želite temeljito promijeniti svoj život, započnite s Isusom u Euharistiji. Kleknite i tamo ćete početi spoznavati istinu o sebi.

Kada dođeš u tišini pred Isusa koji put misli mogu odlutati, naviru prizori iz prošlosti, gluposti koje si učinio, osobe koji su ti nanijele zlo, ili pak ti njima… Pred Euharistijom sve izlazi na vidjelo! Tako treba biti, ne boj se! Upravo je Isus ono svjetlo koje ulazi u nas i otkriva nas sebi samima, čisti…

Uzmimo za primjer prekrasno jezero koje je prepuno olupina, smeća i prljavštine. To je često slika našeg života. U jednom trenutku u molitvi vidiš sav taj nered i kažeš: „Isuse, ti znaš sve o meni, ne trebam ti ništa reći, ti znaš i ono što sada želim.” I dok gledaš, shvatiš da se jezero može očistiti – On ga može očistiti. Ono što si učinio može se promijeniti. Smetlište se pretvara u prekrasan vrt pun cvijeća gdje će se brojna djeca moći igrati. Sve polako postaje čisto, lijepo i mirisno. Pred Njim možeš pronaći svoje dostojanstvo, vlastitu ljepotu, vjernost i želju za ljubavlju. No, da bi se to dogodilo, potrebno je naučiti biti pred Gospodinom!

Shvatili smo da je u molitvi izvor života za kojim svi čeznemo. Svi tražimo ljepotu, istinu, mir, iskreno prijateljstvo, poštenje… jednom riječju tražimo ljubav. U molitvi doživljavamo iskustvo Božje ljubavi prema nama.

Kako bi se upoznao dođi iskreno pred Isusa, sa željom upoznati sebe onakvim kakav jesi. Ti nisi ni tvoj otac, ni tvoja majka, niti tvoja sestra niti brat, niti baka, niti djed. Ti si ti! Trebaš se upoznati, trebaš susresti samoga sebe! Svatko od nas ima jedinstvenu i neponovljivu osobnost koju često zamaskira. U razgovorima koje vodim s mladima u Zajednici ponekad čujem: „Uvijek su mi govorili da sam kao moja majka, kao moj otac. Puno njihovih karakteristika koje prije nisam nikako prihvaćao sada vidim na sebi. Osjećam se kao oni, ali ja ne želim biti kao oni!” Istina je, možemo biti obilježeni svojim roditeljima, kao i onim što smo vidjeli, proživjeti, pretrpjeli. No ipak, dođe trenutak kada ne želim više biti ni moja majka niti moj otac. Želim biti ono što jesam! Često nas ono što smo proživjeli i osjetili dovodi u opasnost da se od toga ne možemo odvojiti. Ali moramo biti svjesni da to nismo mi! Jer u takvom stanju ti nikada ne znaš tko si, ne znaš zašto na određeni način reagiraš, zašto nešto kažeš, zašto si nervozan, zašto si previše toga dopuštaš ili pak misliš da si dostigao što si htio… Sve je to varljivo jer ne znaš tko si, ne poznaš se iskreno, ne vidiš svoje lice koje je prekriveno maskama! Nekada se događa da baš bježeći od ove patnje mladi upadnu u drogu. Često im velim da droga zapravo nije problem, ona je samo sredstvo za bijeg od pravih problema. Pravi problem je tvoj život! Mladi koji su došli k nama nisu došli zbog droge, već zbog onog što se prije toga dogodilo, a što treba promijeniti, smiriti, pročistiti. Problem nije droga, već život koji su prije živjeli. To nam kažu i mladi koji se nisu drogirali, a koji ipak dolaze u Zajednicu na životno iskustvo jer su često tužni, osamljeni, ljuti, zatvoreni, bez prijatelja, um i srce nisu pročišćeni. To je prava droga: izgubljeni i lažni život.

Naša terapija je susret s Bogom. Susresti Božju ljubav, susresti Kristovu ljubav, susresti mir koji je Isus. Kako to možemo iskusiti? Kada smo tamo, pred kruhom Života, uskrslim Isusom iz Nazareta, živim i prisutnim, u sebi proživljavamo iskustvo susreta s Njime.

Pred tom prisutnošću ponovno pronalaziš svoj pravi lik. Maske prošlosti padaju i upoznaješ tko si. Ako si se u životu zaprljao i ako se tvoj lik izmijenio otkrivaš da Isusovo milosrđe čisti tvoj pogled i srce. Život se ponovno ukazuje kao predivan Božji dar.

Gornji tekst je izvadak iz knjige “Punina radosti” Majke Elvire. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net