U vremenu krize i karantene, kada nas možda preuzima dosada, vjerojatno nije loša ideja naučiti neke nove vještine…

Foto: Shutterstock

Pir stvara dobru krv, jača rast mišića i daje dobro raspoloženje… – sv. Hildegarda, “Physica”

U pirovu se zrnu nalazi gotovo sve što čovjeku treba za život: visokovrijedne bjelančevine, ugljikohidrati koji daju snagu, mala količina dobrih masnoća, brojni životno važni vitamini i svi minerali i elementi u tragovima za izgradnju jakih i zdravih kostiju. Zahvaljujući ovomu obilju minerala pir je najlužnatija žitarica koja je u stanju neprestano neutralizirati kiseli metabolizam uzrokovan stresom. Topiva i netopiva vlakna sadržana u piru najbolja su hrana za jaku i zdravu crijevnu floru koja održava naše zdravlje i jača imunološki sustav. Ovdje donosim neke dragocjene pekarske tajne iz mlina obitelji Binz i Hildegardina lječilišta – s jamstvom uspjeha! Ako sami meljete i pečete pir, možete još više u njemu uživati jer znate što je unutra.

Za uspjeh i zdravlje važne su prave stare sorte pira „bez pšenice“ te pir koji je uzgojen ekološki, odnosno bez korištenja kemijskih sredstava. Dobra svojstva kod pečenja ima samo onaj pir koji je uzgajan isključivo s biljnim sredstvima ili se koristilo samo malo stajskoga gnoja i gnojnice.

Bijeli pirov kruh

1 kg pirova brašna, tip 630 oko 600 ml vode

20 g svježega kvasca (svi sastojci trebaju imati

20 g kamene soli sobnu temperaturu)

Brašno prosijati u zdjelu i u sredini napraviti udubinu. Kvasac rastopiti u malo mlake vode i polako uliti u udubinu. Pomiješati s malo brašna, dok ne nastane tekuće tijesto. U prvo tijesto nikada ne smijemo staviti soli ili masnoće. Zdjelu s prvim tijestom ostaviti stajati oko 20 minuta na toplu mjestu. Zatim postupno dodavati vodu i sol i umijesiti u glatko tijesto, sve dok se posve ne odvaja od ruku. Tijesto još jednom ostaviti poklopljeno da se diže 30 minuta na toplu mjestu (ne u pećnici!), sve dok se ne udvostruči. Potom tijesto još jednom izmijesiti i ostaviti da se diže 20 minuta.

Tijesto eventualno podijelimo na komade i oblikujemo prema želji (stavimo ga u namašćeni kalup koji smo posuli brašnom), a zatim stavimo na lim za pečenje. Ostavimo pokriveno još jednom oko 15 minuta. Pećnicu zagrijemo na 250°C.

Kruh staviti u zagrijanu pećnicu (tijesto u kalupu zarezati). Eventualno u pećnicu staviti vatrostalnu posudu s vodom. Nakon 10 minuta smanjiti temperaturu na 200°C i kruh ispeći do kraja. Za dva kruha ove veličine vrijeme pečenja iznosi oko 45 minuta.

Gornji tekst je izvadak iz knjige Wigharda Strehlowa “Sv. Hildegarda i hrana kao lijek”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.