Ništa ne može biti očitije od činjenice da mi ovdje ne ostajemo za sva vremena. Ako se osjećate sigurnim na ovom svijetu, osjećate se nerazumno sigurnim i držite se tek sjene, privida. Naša ekonomska nadmoć nad nekim drugim narodima stvara u nama ovaj lažan osjećaj sigurnosti. 

Čak i kad osoba ima vrlo izvjesnu ekonomsku sigurnost, što je sa zdravljem? Što je s promjenljivošću životnih okolnosti? Što je sa stotinama mogućih nesreća koje se mogu dogoditi u trenu i prouzročiti gubitak sigurnosti? Gubitak posla, gubitak vlastitog doma, problemi sa zdravljem, starenje, kronične bolesti – sve su to stvari koje otkrivaju laž u pozadini prividnog osjećaja zemaljske sigurnosti. Koji je odgovor?

Očiti odgovor je Kristovo učenje da se ne oslanjamo ni na kakvo posjedovanje. Nije pogrešno osjećati se ugodnije kada smo sigurniji nego što smo bili. To je u redu. Pretpostavljam da se Krist kao dijete osjećao sigurnije i bolje kada su se Josip i Marija vratili u svoj dom u Nazaret nakon Herodove smrti. Nije nipošto pogrešno uživati ponešto sigurnosti i duševnog mira, ali ne stavljajte svoje pouzdanje ni u kakvu prolaznu stvar. Ne budite iznenađeni kada se vaša zemaljska sigurnost ugrozi, jer ona je uistinu uvijek krhka, samo što mi to jednostavno ne shvaćamo. Budući da sigurnost na ovom svijetu dolazi u pitanje svakog dana, s bolestima, nezgodama i udesima, što bismo onda trebali činiti? Trebamo slijediti primjer Krista i pouzdati se samo u Boga. To će nam omogućiti da imamo mir i povjerenje u Boga čak i kada iskušavamo nesigurnost, jer znamo da je svaki osjećaj sigurnosti na ovom svijetu varka.

Povjerenje u Boga ne znači da će sve ispasti upravo onako kako mi želimo, i da će sve biti med i mlijeko. Povjerenje u Boga ne znači ni da će on povratiti lažni osjećaj sigurnosti kojeg smo imali ranije. Ono znači da, što god se dogodilo, mi vjerujemo da je Bog s nama i da će, budemo li ga se čvrsto držali, on zlo okrenuti na dobro, pa i ono zlo koje je dopustio da se dogodi. Moram sada donijeti odluku da ću u najtamnijem satu svoga života vjerovati da je Bog sa mnom. Ja vjerujem da će on biti s vama i sa svima onima koji mu se obrate, čak i s onima koji ne znaju dovoljno da bi se njemu obratili. Ovaj život u najboljem ili najgorem slučaju brzo prolazi, ali Bog je uvijek s nama. 

Gornji tekst je izvadak iz knjige Benedicta J. Groeschela “Izlazak iz tame”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.