Naš je pater [Ignacije] naučio biti tako odlučan u stvarima koje poduzima da ta njegova nepokolebljivost zadivljuje svakoga. Evo razloga koji mi padaju na pamet. Prije svega, pomno razmotri svaku stvar prije no što u svezi s njome donese odluku. Potom, puno moli na tu nakanu te prima prosvjetljenje od Boga. Nadalje, ne donosi ni jednu odluku, a da prethodno ne sasluša mišljenje onih koji se razumiju u područje o kojemu je riječ te se upravo njima obraća u najvećem broju slučajeva. Iznimka su jedino stvari u koje je i sam dokraja upućen. Običavao bi također, kada u nešto nije bio dokraja upućen, odgoditi donošenje odluke i preuzeti neko općenito mišljenje o navedenoj temi kao dostatno do daljnjega.

Psychology 204

Razmisli

  • Trebam donositi upućene i pomno razmotrene odluke. 
  • Prije donošenja važnih odluka trebam se pomoliti.
  • Ne trebam srljati u donošenje odluke onda kada zapravo trebam više saznati o temi o kojoj je riječ, a odluka nije žurno potrebna.

Predoči

“Nato se apostoli i starješine sastanu da to razmotre. Nakon duge raspre ustade Petar… Nato sve mnoštvo umuknu. Slušali su…” (Dj 15,6–7; 12)

Upamti

Trebam se pomoliti i ne donositi odluku o nekoj određenoj stvari, a da prethodno na saslušam mišljenje onih koji su stručni na tome području.

Gornji tekst izvadak je iz knjige sv. Ignacija Lojolskog “Radi, moli, voli”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net