Pravedan je tko upotrebljava isto mjerilo za sebe i za druge: Što očekujete od drugih, to i vi činite njima. Ili izrazimo to drugačije: “Ono što ne želiš da drugi čine tebi, ne čini ni ti drugima.” Tko tako postupa i misli, taj je pravedan.

Pravedan je tko je ispravan. Riječ “pravedan” potječe od riječi “ispravan”. Što ima usmjerenje, to je pravo, što je pravo, to ima smjer i pravedno je. Pravedan je ispravan čovjek. Onaj koji je nepravedan, nikada nema isto usmjerenje. On je jednom ovakav, a drugi put onakav. On uzima smjer kako mu je potrebno. On mjeri dvostrukom mjerom. Što smatra pravednim za sebe, to ne dozvoljava drugima, što od drugih zahtijeva, to sam ne čini. Govori drugačije nego što misli, predstavlja se drugačijim nego što jest, i što obećava, to ne izvršava. Vara i razočarava. Nije pravi čovjek na koga biste se mogli osloniti.

Pravedan je onaj tko u nevolji suosjeća s drugim. Pravedan je tko u boli suosjeća s drugim i ima srca za druge. Tko pomaže, pravedan je. (…)

Nepravedan je tko nogama gazi prava drugih. Stoga se ljudi u njegovoj okolini osjećaju orobljeni, prevareni i bespomoćni, obespravljeni. Moraju to podnositi, jer su preslabi da to promijene. Bijeda obespravljenih vapije Bogu. On je zaštita podčinjenih, siročadi, udovica, siromašnih i bespomoćnih. Uvijek će biti obespravljenih, ali Bog će im pomoći da postignu svoje pravo. Tko je pravedan ide u pravom smjeru – prema svom životnom cilju. Nepravedni promašuju cilj.

Nitko ne može reći da je u pravom smislu riječi pravedan. Svaki čovjek manje ili više griješi. Svatko od nas čini nepravdu svojim djelima ili propuštanjem djelovanja. Ali tko ljubi pravednost taj će ispraviti svoju nepravdu. On ponovo traži pravi put, on ispravlja smjer svoga života, on opet traži cilj svoga života. Poneku nepravdu, koju smo nanijeli drugima, možemo ponovno ispraviti. Ispravi nanesenu nepravdu. Reci: “Žao mi je, nisam u pravu!” Drugoga si opteretio, sada ga rastereti. Povrijedio si subrata, stavi sada melem na njegove rane. Ocrnio si bližnjega, sada ga ponovo opravdaj u očima ljudi. Tko ispravlja nepravdu, oslobađa sebe od sila zla, koje ga uvijek usmjeravaju putem nepravde. Postoji i nepravda koju više ne možemo popraviti. To može samo Bog. Jer samo on može oživjeti mrtve i ljude osloboditi krivice kada prelaze granicu smrti. U posljednjim trenucima života ne može više čovjek niti jednu nepravdu potpuno ispraviti. On više ne može ukloniti zle posljedice. Stoga moramo pri svakoj učinjenoj nepravdi moliti Stvoritelja svijeta: Ispravi štetu, koju sam učinio, jer samo ti si Stvoritelj svijeta, samo ti možeš svoja stvorenja obnoviti i osloboditi svake krivice.

Molitva za pravedno srce

Pravedni Bože,
pred tobom tvoj sam dužnik.
Jer pred tobom nitko nije pravedan.
Često sam spoznao što je pravo, ali sam išao drugim putevima.
No ti si me uvijek ponovno
izvodio na pravi put.
Zato ti zahvaljujem, Bože moj.
Pomozi svim ljudima, da odaberu pravi put.
Sačuvaj ih od ponora,
pomozi podčinjenima, obespravljenima,
da ne očajavaju i da ne budu ogorčeni.
Jer ljudska je nepravda velika.
Znam po samome sebi.
Imam povjerenja u tebe, sveti i pravedni Bože.

Gornji tekst je izvadak iz knjige “Bog se obraća svakome”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.