Izvrsna tradicionalna “Kuharica sestre Nikoline” sadrži više od pet stotina prokušanih i provjerenih recepata, a nastala je iz svakodnevnoga kulinarskog iskustva časne sestre Nikoline tijekom nekoliko desetljeća njezina kuharskog i samostanskog života. Nastojeći očuvati tradicionalnu kuhinju, dajući joj novo moderno ruho, sestra Nikolina u svojoj kuharici donosi jednostavno objašnjene recepte za početnike i nove ideje za iskusne kuhare i kuharice. Danas vam iz Kuharice sestre Nikoline donosimo recepte za brzu i jednostavnu izradu sladoleda:

Od banane:

4 zrele banane
sok dva limuna
2 jogurta (od banane ili obični)
3 dcl slatkoga vrhnja

Banane i sok od limuna izmiksamo. Slatko vrhnje istučemo, dodamo smjesu od banana i jogurt te promiješamo. Ako su svi sastojci dobro ohlađeni, onda smo već dobili kremasti sladoled koji možemo odmah poslužiti. Ako nisu, posudu s kremom stavimo u duboko zamrzavanje i povremeno promiješamo.

Od čokolade:

6 dag šećera
2 vanilin šećera
3 jaja
15 dag čokolade
5 dcl slatkoga vrhnja

Od bjelanjaka i vanilin šećera napravimo čvrsti snijeg. U drugoj posudi izmiksamo žumanjke, omekšanu čokoladu i šećer da dobijemo kremastu smjesu. Oboje umiješamo u slatko tučeno vrhnje koje je u dovoljno velikoj posudi, te stavimo u duboko zamrzavanje i povremeno promiješamo.

Voćni:

50 dag voća
15 dag šećera
3 dcl slatkoga vrhnja
2 voćnoga ili običnoga jogurta

Voće i šećer izmiksamo, zasebno istučemo slatko vrhnje, dodamo jogurt i u to umiješamo izmiksano voće. Sladoled rasporedimo u čaše i stavimo ih u duboko zamrzavanje. Sat vremena prije posluživanja sladoled prenesemo iz zamrzivača u hladnjak.

Od vanilije:

3 jaja
12 dag šećera
3–4 dcl slatkoga vrhnja
1 šalica kiseloga vrhnja
2 vanilin šećera
1 žličica ekstrakta vanilije

Bjelanjke istučemo u čvrsti snijeg, dodamo šećer, žumanjke i još malo miksamo. U većoj posudi istučemo slatko vrhnje, dodamo kiselo vrhnje i vanilin šećer. Zatim dodamo snijeg sa žumanjcima i ekstrakt vanilije te dobro promiješamo. Sladoled rasporedimo u šalice i stavimo u zamrzivač. Prije nego što se smjesa zaledi, možemo u svaku šalicu gurnuti drveni štapić.

Savjet: ako smo sladoled stavili u zamrzivač u jednoj posudi, tijekom zamrzavanja ga nekoliko puta promiješamo. Na taj ćemo način razbiti ledene kristale i sladoled će na kraju biti ravnomjerno zaleđen. Ako smo sladoled rasporedili u šalice, to nije moguće, ne možemo ga promiješati. Navedene sastojke možemo također staviti u stroj za izradu sladoleda i ravnati se po uputama. U takvom će stroju sladoled biti daleko brže gotov nego u zamrzivaču.

Bogato ilustriranu knjigu “Kuharica sestre Nikoline”, u tvrdom uvezu i s preko 555 tradicionalnih i isprobanih recepata u modernome ruhu potražite na linku ovdje.