Izvrsna tradicionalna “Kuharica sestre Nikoline” sadrži više od pet stotina prokušanih i provjerenih recepata, a nastala je iz svakodnevnoga kulinarskog iskustva časne sestre Nikoline tijekom nekoliko desetljeća njezina kuharskog i samostanskog života. Nastojeći očuvati tradicionalnu kuhinju, dajući joj novo moderno ruho, sestra Nikolina u svojoj kuharici donosi jednostavno objašnjene recepte za početnike i nove ideje za iskusne kuhare i kuharice.

Danas vam iz Kuharice sestre Nikoline donosimo recepte za brzu i jednostavnu pripremu kisele zimnice:

Domaći ajvar

Rajčice sameljemo i ocijedimo, papriku i luk sameljemo, dodamo ocijeđenu rajčicu te kuhamo do dva sata. Tijekom kuhanja često promiješamo; dodamo sol i šećer. Kada je ajvar kuhan, dodamo senf, ocat i ulje. Još jednom dobro promiješamo. Nakon 10 minuta napunimo vruće staklenke, dobro ih zatvorimo, pokrijemo i ohlađene spremimo u smočnicu.

3 kg crvene i malo zelene rajčice

2 kg crvene paprike

2 luka

3 žlice šećera

2 žlice soli

2,5 dcl ulja

2,5 dcl octa

25 dag senfa

Kiseljenje cikle

Prokuhati otopinu octa, vode, šećera i soli. Ciklu očistimo i skuhamo u vodi. Kuhanu ciklu ogulimo, naribamo, stavimo u staklenke, zalijemo prokuhanom otopinom i zatvorimo. Staklenke posložimo u lonac, ulijemo vodu i stavimo na vatru. „Pasteriziramo” ih na 100 °C 10 minuta. To znači da voda lagano kuha. Zatim maknemo s vatre, a ohlađene staklenke sljedeći dan obrišemo i složimo na policu.

2 kg cikle

0,5 l vinskoga octa

0,5 l vode

20 dag šećera

1 vrhom puna žlica soli

Kiseljenje paprika

U većem loncu skuhamo ocat, vodu, sol, šećer, papar i lovor. Kada prokuha, posložimo sloj paprika koje smo očistili i prerezali na polovice. Više puta promiješamo, pustimo da prokuha i da paprika promijeni boju (dvije minute). Papriku odmah stavljamo u posudu ili složimo u staklenke, privremeno ih pokrijemo, zatim skuhamo preostalu papriku. Ostatak octa rasporedimo po paprici u staklenkama. Njih sada hermetički zatvorimo poklopcima te pokrijemo dekom ili složimo u kutiju da se polako hlade. Sljedeći dan staklenke stavimo o ostavu. 

5 kg paprika

2 l octa za kiseljenje

4 l vode

7 dag soli

20 dag šećera

lovorov list

papar u zrnu

Kiseljenje krastavaca

Razrijeđeni ocat ulijemo u veću posudu, stavimo na štednjak, posolimo, pošećerimo, dodamo papar i kopar, prokuhamo i ohladimo. U staklenke tijesno poslažemo krastavce, između njih stavimo tanke prutiće mrkve i malo ljutike, zalijemo mlakim ili ohlađenim octom i zatvorimo metalnim poklopcima. Staklenke stavimo u lim, ulijemo u njega dva milimetra vode i lim stavimo u hladnu pećnicu. Uključimo je na 180 °C i pasteriziramo oko 20 minuta, sve dok se u staklenkama ne počnu pojavljivati mjehurići – to je znak „vrenja”. Tada pećnicu ugasimo i ostavimo da se staklenke u pećnici ohlade. Tek ih nakon toga spremamo u smočnicu.

2 kg krastavaca

4 dcl octa za kiseljenje

6 dcl vode

1 žlica soli

1 žlica šećera

nekoliko zrna papra

nekoliko ljutika

kopar

mrkve izrezane na tanke prutiće

Bogato ilustriranu knjigu “Kuharica sestre Nikoline”, u tvrdom uvezu i s preko 555 tradicionalnih i isprobanih recepata u modernome ruhu potražite na linku ovdje.