Već dugo imam problema s kralježnicom. Dobivala sam injekcije i mnoge lijekove, ali mi više ne pomažu. Liječnik mi je rekao da su injekcije i lijekovi za mene štetni. Ima li ljekovitih biljnih pripravaka koji bi mi pomogli?

Kralježnica je pravi stup koji nas nosi kroz život, izdržava sav naš teret. Kad stojimo, opterećenje na kralježnicu je 100 kg, a u sagnutom položaju čak 220 kg. To je prava građevina od 33 kralješka, s više od 350 mišića i 600 tetiva; pokretni koštani stup. Ona nam pomaže da skočimo, okreće nas, drži nas u ravnoteži i naš je prigušivač udara. Ipak nam često stvara teškoće, kad patimo od jakih bolova. Svaki treći stanovnik svijeta ima teškoća s kralježnicom. Samo je u Njemačkoj zbog problema s kralježnicom izostanak s posla 71 milijun radnih dana godišnje. Zbog bolova u leđima u Hrvatskoj svake godine pola milijuna stanovnika (499.345 u 2008.) posjeti liječnika opće medicine. Mnogi mi često pišu i pitaju: zašto me bole leđa? Možemo li ojačati svoju kralježnicu? Što pomaže kad križa jako bole? Svima odgovaram sljedeće.

Treba se više kretati. Bolovi u leđima i problemi s kralježnicom bolest je današnjice. Najveći su problem premalo kretanja, previše sjedenja te sati i dani provedeni u automobilu. Sve to ima katastrofalne posljedice za našu kralježnicu. Mišići koji drže i nose kralježnicu postupno zakržljaju. Polukružne hrskavice između kralježaka se smežuraju i postanu slabe. Nažalost, manjak kretanja postoji već i u male djece. Ni nekoliko stotina metara više se ne ide pješice, nego automobilom. Prema najnovijim ispitivanjima, današnja djeca prosječno se kreću samo 60 minuta na dan, tj. sedam sati tjedno, a sjede za računalom i pred televizijom šest puta više, oko 40 sati tjedno. Posljedica toga je da čak 60% školaraca ima problema s pravilnim držanjem, ali i s kralježnicom te bolovima u leđima. Možda niste znali, ali psihički stres je glavni uzrok bolova u leđima, ramenima i zatiljku! Samo 15% svih bolova u leđima posljedica su tjelesnoga stanja. Imamo li problema i briga, sve se to odražava na kralježnicu. Zato moramo učiniti sve kako bismo bili što opušteniji i bez velikih briga.

Koji je sport dobar za kralježnicu? Oko 80 posto kroničnih bolova u leđima nastaje zbog oslabljenih i nedostatno treniranih leđnih mišića. Onaj tko puno trenira ima dobre i jake leđne mišiće, ali ujedno ukloni višak nepotrebnih kilograma koji su veliko opterećenje za kralježnicu. Među najboljim laganim sportovima za kralježnicu jest plivanje, ponajprije leđno, kao i razni plesovi. Tenis i golf relativno opterećuju kralježnicu.

Hodajte uspravno. Šećući gradom, promatram ljude kako hodaju i zapažam da većina njih ide pognuto. To je veliko opterećenje za kralježnicu. Kad hodate, držite se uspravno. Svaki dan barem pola sata prošetajte i vježbajte uspravno hodanje.

Vježbe za jačanje leđnih mišića i kralježnice. Onima s oslabljenim leđnim mišićima, a time i problemima s kralježnicom, preporučujem mnogo svakodnevnoga hodanja, neki lagani sport, ali i posebne vježbe za jačanje leđnih mišića. Vrlo su jednostavne i svatko ih može obavljati ujutro nakon ustajanja i navečer prije spavanja. Traju kratko, a uspjeh je nevjerojatan – nakon dva mjeseca leđni mišići toliko ojačaju da su bolovi znatno manji ili čak potpuno nestanu. Vježbe možete izvoditi na podu ili u postelji.

Lezite na leđa, potpuno se ispružite, povucite noge tako da stopala budu blizu stražnjice, ruke, glava i pleća ostanu na podu; podignite uvis stražnjicu i leđa što možete više i ostanite u tom položaju 20 sekundi. Ispružite noge i protresite dobro nogama i rukama. Ponovite vježbu, ponovno protresite rukama i nogama te opet ponovite vježbu. Ponavljajte to svaki dan obvezno ujutro i navečer 3-5 puta, a ako imate priliku, i tijekom dana.

Lezite na leđa, potpuno se ispružite, ispružene ruke ostanu stalno na podu, okrenite donji dio tijela sa stražnjicom što možete više u jednom smjeru, a gornji dio tijela s glavom u drugom smjeru. Ostanite tako nekoliko sekundi. Ponovite to 20 puta. Malo se odmorite i ponovite opet vježbu 20 puta. Učinite to nekoliko puta ujutro i navečer, po mogućnosti i tijekom dana. Vježbu možete raditi i u stojećem položaju.

Praktični svakodnevni savjeti. Njima možete rasteretiti svoju kralježnicu, a ona će Vam biti zahvalna. Pri sjedenju: noge na podu moraju biti uvijek razdvojene, tako da budu u razini kukova. Pri ustajanju: ako imate bolove u leđima, kad ustajete, činite to polagano, bez trzaja, i pri tom se poslužite rukama. Ustanite tako da noge nose tijelo, a ne leđa. U automobilu: za duge vožnje svakih 30 minuta promijenite malo položaj tijela. Čim se pruži prilika, izađite iz auta, malo se protegnite i napravite polagano neku od vježbi. Na poslu: ako morate čitavo vrijeme raditi u stojećem položaju, dobro je postaviti blizu stolac kako biste se češće mogli malo nasloniti na nj, ali i sjesti barem nakratko. Ako pak radite stalno s rukama i šakama, pokušajte barem svaka dva sata napraviti vježbe s ramenima. Ako puno sjedite u uredu, nemojte tražiti da Vam netko donese nešto iz druge sobe, nego ustanite, prošetajte malo i donesite sami to što Vam treba. Hodajte gore i dolje stubama i izbjegavajte dizalo. Pri dizanju tereta: predmet koji dižete držite uz tijelo, savijenih nogu i uspravnih leđa! Nemojte se sagnuti i tako podizati teret jer se tako previše opterećuju diskovi! Kad kupujete: ako nosite vrećice ili slično, rasporedite teret uvijek tako da ga nosite u obje ruke, a ne samo u jednoj. Isto tako nije dobro torbicu uvijek nositi samo na jednom ramenu ili u jednoj ruci, nego mijenjajte strane, jedanput neka bude na jednoj strani, a drugi put na drugoj. Rad u vrtu: kad radite neke poslove u vrtu, kad god je to moguće, sjednite na stolčić i radite uspravnih leđa. Pri spavanju: madraci moraju biti takvi da, kad ležite, bez obzira na to u kojem položaju, dodiruju cijelu tu stranu tijela. Za to su posebno prikladni madraci od lateksa (dobiva se od mlijeka drva kaučukovca), vodeni madraci i vodene postelje. Imate li problema s vratom, morate spavati isključivo na leđima i sa što tanjim jastukom.

Što učiniti ako bole leđa? Mnogi pokušavaju izbjeći bolove u leđima tako da ništa ne rade. To je pogrešno. Pasivnost i ležanje u postelji redovito pojačavaju subjektivni osjećaj bolesti. Upravo se tada može dogoditi da se pojave još jači bolovi i nepokretnost. Pokušajte se što više kretati, šetati, plivati… Spas je u kretanju, a ne u postelji i pasivnosti!

Preporučujem i sljedeće biljne pripravke.

Kupka od ružmarina. Kod bolova u leđima vrlo je korisno napraviti kupku od ružmarina (Rosmarinus officinalis) ili majčine dušice (Thymus serpyllum). U dvije litre vrele vode stavite pregršt ružmarina, ostavite 15-20 minuta poklopljeno, procijedite i ulijte u kadu s vodom temperature 39 °C (srčani bolesnici ne smiju u vruću vodu). Ostanite 20 minuta u vodi, lagano se obrišite, namažite uljem od gospine trave i odležite u postelji najmanje dva sata. Ujutro leđa namažite iscjedinom brđanke (Arnica montana). Činite to svaku večer dok bolovi ne prestanu. Možete i stavljati obloge od tinkture brđanke razrijeđene vodom u omjeru 1:6.

Ulje od cimetovca (Cinnamomum camphora). Kod bolova u leđima korisno je navečer namazati leđa uljem od ljekovitoga drveta cimetovca. Ulje nabavite u ljekarni pod nazivom Oleum camphoratum i nanosite prema priloženoj uputi.

Iscjedina plodova divljega kestena (Aesculus hippocastanum). Sameljite 40 komada divljega kestena, prelijte ga litrom rakije od najmanje 43% alkohola, ostavite 40 dana, svaki dan dobro protresite. Nakon 40 dana procijedite, stavite u tamnu bocu i dodajte 10 tableta aspirina ili andola od 300 miligrama koje treba usitniti, stući ili samljeti. Bolna se mjesta izmasiraju, može u svako doba dana, a najbolje je prije spavanja. Prije upotrebe tinkturu treba dobro protresti. Činite to sve dok bolovi ne prestanu.

Čaj od stolisnika (Achillea millefolium). Mažete li bolna mjesta na leđima iscjedinom plodova divljega kestena, djelotvorno je uz to piti jači čaj od stolisnika. U šalicu vrele vode stavite vrhom punu veliku žlicu stolisnika, ostavite poklopljeno 15 minuta, procijedite te pijte toplo i na gutljaje. Na dan popijte tri šalice čaja, ujutro prije doručka, tijekom dana i prije spavanja tijekom šest tjedana. Nakon tjedan dana stanke kura se prema potrebi može ponoviti.

Prehrana. Važna je prehrana koja jača kosti, s mnogo kalcija te drugih minerala i vitamina. Za kralježnicu je osobito važno da dojenče najmanje šest mjeseci sisa isključivo majčino mlijeko, a poslije da uzima mnogo mlijeka i mliječnih proizvoda. Preporučujem kozje mlijeko. Jednako je važno jesti mnogo svježega voća i povrća, posebno artičoku, kupus, češnjak, krastavac, jagodu, jabuku, limun, grejp, ribiz, grožđe i poriluk.

Gornji tekst je izvadak iz knjige fra Jure Marčinkovića “Ljekaruša”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net