Kod sindroma vječnog djeteta osoba je možda financijski neovisna, no članovima svoje primarne obitelji i dalje prepušta glavnu ulogu u nekim funkcijama upravljanja svojim životom.

Takvo odraslo dijete često boravi u maminoj i tatinoj kući, odlazi s njima na ljetovanja, ostavlja im svoje prljavo rublje i često kod njih objeduje. Mamin je i tatin najbliži prijatelj, s njima dijeli sve. U dobi od trideset i nešto još nije pronašao karijeru kojoj bi se posvetio, nema ušteđevine, ne odvaja za mirovinski fond, nema zdravstveno osiguranje. Na prvi pogled čini se kako tu nema nikakvih ozbiljnih problema. No mama i tata često svoje odraslo dijete sprječavaju da emocionalno napusti obiteljski dom.

To se često događa u prijateljski raspoloženim obiteljima punim ljubavi, gdje je sve toliko lijepo da ih je teško napustiti. (Psiholozi o takvim stanjima često govore kao o „konfluentnim obiteljima“ unutar kojih se djeca ne odvajaju od roditelja jasnim granicama.) To ne izgleda kao problem zato što je svima tako dobro. Članovi takvih obitelji sretni su jedni s drugima.

Pa ipak, odnosi odrasle djece iz takvih obitelji s drugim odraslima mogu biti disfunkcionalni. Možda će birati samo „crne ovce“ za prijatelje i ljubavnike. Možda nisu u stanju posvetiti se osobi suprotnog spola ili karijeri.

Financije su im često problem. Raspolažu brojnim kreditnim karticama kojima balansiraju i obično kasne s plaćanjem poreza. Premda možda zarađuju za svakodnevni život, nikad ne razmišljaju o budućnosti. To je temeljno adolescentski financijski život. Adolescenti zarađuju dovoljno da si kupe dasku za surfanje, glazbenu liniju ili haljinu, no uopće ne razmišljaju o budućnosti onkraj sadašnjosti. Jesam li zaradio dovoljno za vikend? Adolescenti – i odrasla djeca koja se nisu odvojila od svojih roditelja – još uvijek su pod roditeljskom zaštitom pa je roditeljska zadaća da razmišljaju o njihovoj budućnosti.

Gornji tekst izvadak je iz knjige Henryja Clouda i Johna Townsenda “Granice”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net