Sv. Hildegarda iz Bingena, redovnica iz 12. stoljeća, jedna je od najfascinantnijih žena svih vremena. Čuvena je po svojoj širokoj izobrazbi i znanju te je razvila doista izvanredno poznavanje hrane u službi ravnoteže i zdravlja. Stoga njezine upute i savjeti o namirnicama i prehrani, kao i recepti za pripravljanje različitih jela već stoljećima ne gube na važnosti.

Priprema
20 minuta

Pečenje
2 sata

Hlađenje
24 sata

Za kalup od 20 do 24 cm
210 g keksa shortbreads – keksa radosti
65 g otopljenoga maslaca
600 g krem sira (tipa Philadelphia)
400 g posnoga sira
140 g šećera u prahu
40 g pirova brašna
2 jušne žlice ekstrakta vanilije
5 jaja


Zagrijte pećnicu na 250 °C. Sameljite kekse, dodajte otopljeni maslac. Dobit ćete konzistenciju „mokroga pijeska“. Smjesu rasporedite na dno kalupa. Dobro protresite da se formira glatka, ujednačena podloga. Podlogu stavite u pećnicu na 5 minuta na 200 °C. Običnim ili štapnim mikserom izmiksajte krem sir, posni sir, šećer u prahu, brašno, ekstrakt vanilije i jaja. Ovu homogenu kremu pažljivo izlijte na podlogu za cheesecake. Stavite u pećnicu, vratite na temperaturu od 250 °C pa, čim postignete tu temperaturu, odmah isključite pećnicu. Ostavite tortu 2 sata u isključenoj pećnici bez otvaranja. Zatim stavite u hladnjak na najmanje 24 sata. Tankim nožem, ugrijanim u kipućoj vodi pa obrisanim, izvadite cheesecake. Poslužite sa šumskim voćem ili uz voćni umak po želji.

Gornji tekst izvadak je iz knjige Marion Flipo “Kuharica sv. Hildegarde na suvremen način”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net.