Ljudi se međusobno natječu. To se smatra normalnim. Svatko ima neki cilj prema kojem teži. Želi ga dostići i u tome se redovito nastoji istinski potruditi. Posebno se trudi kad se za isti cilj bore i drugi. U konkurenciji s drugima čovjek često ulaže napore koji ga nadilaze.

Čudno je što je sve čovjek sposoban uložiti da dostigne željeni cilj! Svjedoci smo toga i ovih dana u brojnim natjecanjima na olimpijskim igrama. Divimo se uspjesima i podvizima pojedinaca koji na osobit način dokazuju što se sve može postići vježbom i trudom. Mnogi znaju da olimpijski uspjesi natjecatelje koštaju mnogo samoprijegora, istinskog odricanja, napornih vježbi i samodiscipline. Sve samo da se dosegne željeni ciljl Pravo je da takvim ljudima plješćemo i da se o njima piše. Njihov trud je doista hvalevrijedan.

Dok na televizijskom ekranu promatram prizore koji zadivljuju, pitam se o cilju ljudskog života. Čovjek može u trci na sto ili osamsto metara željeti stići prvi na cilj, može željeti doseći vrhunsku visinu u skoku u vis ili nadmašiti sve druge u bacanju diska. No sve je to privremeni, trenutačni cilj, možda vezan samo uz ove olimpijske igre, samo uz ovo natjecanje.

Međutim, koji je konačni cilj ljudskoga života? Kamo idem, što trebam postići, kakve su moje ambicije? Da li je cilj moga života da proživim svojih sedamdeset ili više godina na ovoj zemlji? Je li cilj da mi u životu, ovozemaljskim nastojanjima, ništa ne nedostaje, da postignem bolji standard? Ili sam zadovoljan time da sačuvam svoje zdravlje i da nemam problema? A što ako problemi dođu, što ako se moje zdravlje naruši, što ako me pogodi nestašica te se budem morao boriti za goli život? Hoće li moj život i tada još imati neki cilj koji će me motivirati da se borim, da ne klonem? Kako često susrećemo ljude kojima su potonule sve lađe, kojima se nešto teško dogodilo te misle da više nema smisla živjeti, koji osjećaju da je njihov život bez cilja te više nemaju potrebu i volju za životom! Valja se uvijek iznova pitati koji je smisao našeg života, što želimo postići. Isus bi rekao: “Život nije u onome što si stekao, nego u onome što jesi.” Tajna ljudskog života nije ograničena na krhkost kratkotrajnog i promjenjivog svakodnevnog življenja. Život je veći od onoga što smo si sami zacrtali. Cilj života je uvijek, bez obzira na naše iskustvo neuspjeha, ispred nas, darovan kao snaga, smisao i svjetlo u kojem se možemo oduprijeti svim napadima na dostojanstvo života u svakodnevnim događajima.

fra Zvjezdan Linić

Gornji tekst je izvadak iz knjige “Riječ za dobar dan”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net