Već dvije godine imam jak bronhitis i ne pomažu mi nikakvi lijekovi. Koji su uzroci i zašto sam ga dobila upravo ja jedina u svojoj obitelji? Je li on opasan za druge organe? Ima li ljekovitih biljnih pripravaka kojima bih mogla barem ublažiti svoju nevolju

Bronhitis je upala dišnih putova, dušnice (bronha) praćena kašljem, izbacivanjem bijeloga, žutozelenog, a katkad i gnojnog sadržaja. Uzroci upale mogu biti virusi i bakterije (rjeđe), ali i pušenje i udisanje onečišćenih čestica iz zraka. Iako rijetko, katkad se javi visoka temperatura. Tada postoji mogućnost da je nastala i upala pluća koju često prate teško disanje i šumovi pri disanju. Akutni bronhitis redovito nastaje zbog virusne infekcije i traje nekoliko dana. Može se pojaviti kod svih, ali se u prvome redu pojavljuje među djecom i među odraslima nakon četrdeset i pete godine. Zbog upale dušnica (akutnog bronhitisa) 2.984 pacijenta u Hrvatskoj završila su 2008. na bolničkom liječenju.

Ako traje dulje od tri mjeseca, riječ je o kroničnom bronhitisu. Osim kašlja, pojavljuju se i napadaji teškoća s disanjem nakon napornoga posla. Nakon pedesete godine on se postupno povećava, a uzroci su ponajprije pušenje, udisanje nečistoga zraka i teške prehlade, a može nastati i kao posljedica neurodermatitisa. (Zbog neurodermatitisa potisnutog kortikosteroidnim kremama može nastati spastični bronhitis ili alergijska astma.) Ako se ne liječi, mogu nastati promjene i bolesti pluća i srca. Zato bolest morate ozbiljno shvatiti i svakako se savjetovati s liječnikom. Osim toga, preporučujem sljedeće.

Pušenje. Osobe koje imaju bronhitis ne smiju pušiti niti udisati duhanski dim pa trebaju izbjegavati prostorije u kojima se puši kako ne bi bili ni pasivni pušači. Ako se strogo ne pridržavate toga pravila, svi ostali pokušaji izlječenja bit će uzaludni.

Oblozi od crne slačice (Brassica nigra). U ljekarni ili trgovini ekološke hrane nabavite prah od crne slačice pa 100 g pomiješajte s toplom vodom temperature 45 °C tako da nastane gusta kaša. Namažite kašu na tanku kuhinjsku krpu, a preko toga stavite još jednu krpu i sve metnite kao oblog preko prsnoga koša. Preko toga položite deblji ručnik, a još je bolja vunena deka. Ostavite obloge 2-3 minute pa pogledajte je li koža pocrvenjela – ako jest, odmah skinite oblog, a ako nije, ostavite ga još 2-3 minute. Najkasnije nakon 10 minuta morate oblog maknuti i oprati prsni koš toplom vodom. Oblog stavljajte tri dana, najbolje prije spavanja. Kad nestane crvenilo na koži, postupak s oblogom možete ponoviti. Da se crvenilo povuče, koža se namaže maslinovim uljem ili uljem od gospine trave. Jednom na dan stavljajte naizmjenično obloge na prsa i leđa.

Oblozi od luka (Allium cepa). Ogulite i sitno narežite dvije glavice luka srednje veličine. Složite ga na gazu, a preko toga kuhinjsku krpu, ugrijte na pari iznad kipuće vode da bude toplo koliko možete podnijeti i stavite kao oblog na prsni koš. Preko toga položite plastičnu foliju, a na nju deblji ručnik ili vunenu deku. Nakon 20 minuta stavite opet oblog s novim lukom, ostavite još 20 minuta, skinite i operite toplom vodom. Ako se eventualno stanje pogorša zbog alergije ili iritacije od luka odmah uklonite oblog. Umjesto luka na jednak način pripremaju se i stavljaju oblozi od krumpira.

Čaj od cvjetova sitnocvjetne divizme (Verbasci thapsi flores). U šalicu vrele vode stavite dvije male žlice svježih ili suhih cvjetova sitnocvjetne divizme, ostavite 10 minuta i procijedite. Ujutro i navečer popijte po šalicu čaja, uz dodatak malo meda, toplo i na gutljaje. Pijte 21 dan pa nakon sedam dana stanke možete ponoviti.

Čajna mješavina AJ. Uzmite jednake dijelove listova podbjela (Tussilago farfara) i poljske preslice (Equisetum arvense) pa od toga tri velike žlice ujutro stavite u 0,75 litre hladne vode. Ili, ako ne ćete miješati, uzmite žlicu i pol podbjela i žlicu i pol poljske preslice i ujutro ih stavite u 0,75 litre hladne vode. Ostavite tri sata poklopljeno, pustite da provri, procijedite i ulijte u termos. Čaj popijte u tri puta tijekom dana, topao i na gutljaje. Kura traje četiri puta po tri tjedna, ali nakon tri tjedna uvijek je tjedan dana odmora. Pomaže osobito kod jakog bronhitisa sa znakovima astme.

Čaj od sapunjače (Saponaria officinalis). Kod bronhitisa, katara bronha i kašlja djelotvoran je čaj od sapunjače jer rastapa i izbacuje nagomilanu sluz. U dvije šalice hladne vode stavite četiri male žlice korijena sapunjače, ostavite preko noći (12 sati) poklopljeno, a ujutro samo podgrijte, nemojte kuhati, i procijedite. Ujutro popijte šalicu toploga čaja, a ostatak stavite u termos i popijte ga prije spavanja. Čaj morate piti dulje vrijeme.

Čaj od bijeloga sljeza (Althaea officinalis). Preporučujem da čaj napravite samo od svježih cvjetova i listova, a to znači u vrijeme cvatnje. U šalicu hladne vode stavite dvije male žlice sitno nasjeckanih listova i cvjetova bijeloga sljeza, ostavite preko noći (12 sati), procijedite i popijte na gutljaje. Tijekom dana pije se samo jedna šalica čaja.

Čaj od lavandinih cvjetova (Lavandulae officinalis flores). Stavite u litru vrele vode 30 g svježih ili suhih vršnih lavandinih cvjetova, ostavite 15 minuta poklopljeno i procijedite. Kada se ohladi toliko da je još dosta toplo, dodajte veliku žlicu pravoga meda i ulijte u termos. Čaj popijte preko dana, topao i na gutljaje, a kura traje tri tjedna. Nakon toga, ako je potrebno, treba uzeti neki drugi od navedenih čajeva. Kura je djelotvorna kod napadaja astme i bronhitisa, ali i pri lupanju srca i migreni.

Sok od listova i cvjetova dragoljuba (Tropaeoli maioris folia et flores). U sokovniku napravite sok od listova i cvjetova dragoljuba pa tri velike žlice svježega soka pomiješajte sa šalicom toploga, ali ne vrućega mlijeka. Popijte tijekom dana jednu šalicu između doručka i ručka, a jednu između ručka i večere. Djeluje izvanredno kod astme, bronhitisa i emfizema (nagomilani zrak u plućima). Nakon tri tjedna sok valja zamijeniti nekim od ovdje predloženih čajeva.

Čaj od omanova korijena (Inulae helenii rhizoma). U šalicu vrele vode stavite malu žlicu korijena, ostavite 15 minuta poklopljeno, procijedite, zasladite malo medom te popijte toplo i na gutljaje. Kod bronhitisa i astme popijte na dan 3-4 šalice. Može se piti tri tjedna, a nakon toga, ako je potrebno, neka se pije neki drugi od navedenih pripravaka.

Prehrana. Uz puno svježega voća, povrća i namirnica koje imaju dosta vitamina, osobito vitamina C, minerala i osnovnih elemenata, preporučujem da svaki dan dva puta pojedete najmanje po jedan tanjur kokošje juhe s povrćem. Preporučujem kupus, češnjak, luk, mrkvu, ječam, peršin, repu, smokvu, jagodu, limun, jabuku i grožđe. Svaki dan morate piti dovoljno tekućine da se sluzi ne bi nagomilale i zadebljale na sluznicama.

Gornji tekst izvadak je iz knjige fra Jure Marčinkovića “Ljekaruša”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.