Radije bih svoju pozornost usmjerio na jednu svoju počinjenu pogrešku, negoli na sve zlo što može biti izrečeno o meni.

Foto: Shutterstock

Kada nastojimo nasljedovati Isusa, nailazimo na nerazumijevanje. To osobito vrijedi ako neki kolege drže da je varanje te površno i nesavjesno obavljanje posla njegov sastavni dio. Ljudi će uvijek pričati, a ponekad će ogovarati i širiti laži o nama, našim postignućima i motivima. Odlomak koji slijedi sažet je iz pisma što ga je Ignacije uputio Isabeli Roser. Ona i suprug velikodušno su davali milostinju, ali su im bližnji uzvraćali zavišću i klevetama.

Spominjete neprijateljstva, spletke i neistine koje kruže o vama. To me nimalo ne iznenađuje, pa čak ni kada bi bilo i gore od toga. Jer, kada odlučite uložiti svaki napor kako biste osigurali hvalu, čast i služenje Bogu, Gospodinu našemu, objavili ste rat svijetu. Pred licem ste mu zamahnuli svojim stijegom i postali pripravni odbaciti uznosito tako što ćete prigrliti ono što je ponizno; prihvaćati ravnodušno čast i poniženje, bogatstvo i siromaštvo, naklonost i mržnju, dobrodošlicu i odbijanje – jednom riječju, slavu ovoga svijeta ili sve nepravde što ih je on kadar svaliti na vas. Ne možemo se previše bojati prijekorâ ovoga života, kada su ograničeni na riječi, jer od svih riječi ovoga svijeta ne će nam ni vlas s glave pasti.

Ako ponajviše želimo živjeti časno i uživati poštovanje naših bližnjih, nikada se ne ćemo moći čvrsto ukorijeniti u Bogu, Gospodinu našemu, te ne ćemo moći ostati nepovrijeđeni kada se susretnemo s njihovim napadima.

Molim na nakanu da te napadaje možete prihvatiti strpljivo i postojano. Sjetite se uvreda što ih je Krist Gospodin pretrpio radi nas.

Radije bih svoju pozornost usmjerio na jednu svoju počinjenu pogrešku, negoli na sve zlo što može biti izrečeno o meni. 

Pisma 11

Razmisli…

  • Sve riječi ovoga svijeta ne mogu nam skinuti ni vlas s glave. 
  • Kako je Isus odgovarao na uvrede i lažne optužbe?
  • Radije bih svoju pozornost usmjerio/la na jednu svoju počinjenu pogrešku, negoli na sve zlo što može biti izrečeno o meni. 

Predoči…

“Blago progonjenima zbog pravednosti: njihovo je kraljevstvo nebesko! Blago vama kad vas – zbog mene – pogrde i prognaju i sve zlo slažu protiv vas! Radujte se i kličite: velika je plaća vaša na nebesima! Ta progonili su tako proroke prije vas!”

Mt 5,10–12

Upamti…

Ako nam je najveća briga poštovanje naših kolega, nikada se ne ćemo moći čvrsto ukorijeniti u Bogu.

Gornji tekst je izvadak iz knjige sv. Ignacija Lojolskog “Radi, moli, voli”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.