Ako postoji jedna činjenica o ljudskoj prirodi koju nitko ne može zanijekati, onda je to da svi želimo biti sretni. Svi žudimo za srećom – beskonačnom, neprestanom srećom.

Problem je što za srećom često tragamo na pogrešnim mjestima, te zbog toga bivamo frustrirani i jadni. Ekspanzija planetarno popularnih knjiga o samopomoći govori nam kako naša nutrina čezne za uputama o dobrom životu.

Jedan je čovjek otkrio tajnu istinske sreće. Zvao se sveti Ivan Bosco. To je bio čovjek koji je iskusio mnoge kušnje, ali je imao život pun zadovoljstva i radosti. Don Bosco je bio toliko sretan da ga je taj osjećaj svega obuhvaćao. “Dragi prijatelju”, pisao je jednom svom suradniku, “ja sam čovjek koji voli radost i koji jednako želi vidjeti sretnima i tebe i sve druge. Ako budeš činio kako ti kažem, bit ćeš sretan i zadovoljan u svom srcu.”

Kako je onda Don Bosco pronašao pravu sreću? Evo njegovih šest preporuka za sretan život:

1. Živite samo za Boga – “Dajte Bogu najveću moguću slavu i častite ga svom dušom. Ako nosite grijeh na svojoj savjesti, riješite ga se čim prije u dobroj ispovijedi.”

2. Budite sluge drugima – “Nikada nemojte nikoga uvrijediti. Iznad svega, budite pripravni drugima služiti. Očekujte i tražite od sebe više nego od drugih.”

3. Budite oprezni u svojim vezama i odnosima – “Ne vjerujte onima koji nemaju vjere u Boga i koji ne poštivaju Njegove odredbe. Oni koji se ne ustručavaju Boga uvrijediti i koji Bogu ne daju ono što trebaju, puno će vas lakše uvrijediti, te čak i izdati kada im se za to pruži prilika.”

4. Trošite razumno – “Ako ne želite propasti, nemojte nikada trošiti više nego što zaradite. Uvijek ovo imajte na umu, te ispravno procijenite svoje prave mogućnosti.”

5. Budite ponizni – “Budite ponizni. Ne pričajte puno o sebi i nikada se nemojte pred drugima hvaliti. Onaj koji sebe uzdiže, čak i ako ima prave zasluge, riskira da drugi prestanu o njemu misliti dobro. Onaj koji teži samo za slavom i čašću će zasigurno skončati kao šupljoglavac… Neće imati mir duše i bit će nepouzdan u svemu čega se prihvati.”

6. Nosite svoj križ – “Nosite na svojim plećima svoj križ i uzmite ga onakvog kakav jest, malen ili velik, bilo da su vam ga dali prijatelji ili neprijatelji i od kakva god drveta da je napravljen. Najinteligentniji i najsretniji čovjek je onaj koji, znajući da mu je nositi križ čitavog svog života, radosno i suzdržano prihvaća križ koji mu je Bog poslao.”

Nije teško pronaći pravu sreću. Bilo tko, čak i dijete, može živjeti po ovim jednostavnim pravilima. Ipak, ovi savjeti su prilično drugačiji od onoga što nam današnja kultura sugerira za sretan život, zar ne? Dapače, u potpunoj su suprotnosti s pojmom sreće današnjeg društva. Sigurno ih nećete pronaći u popisu najprodavanijih knjiga u razvikanim svjetskim magazinima.

No, istina je kako nije bitno ono što nam društvo kaže. Najsretniji su ljudi sveci, muškarci i žene poput Don Bosca. Oni su bili istinski i neprestano sretni jer su otkrili tajnu po kojoj je svetost prava sreća i želja im je da ju i vi otkrijete.

Sam Guzman | catholicgentleman.net

Prijevod: T.S. | Bitno.net