Otprilike zadnjih godinu dana ustajem iz kreveta ranije nego prije. Naravno da nije lako i još uvijek pomičem alarm češće nego što bih htio, ali shvatio sam da rano buđenje strahovito pomaže.

Želim s vama podijeliti pet razloga zbog kojih mislim da bi se svatko trebao buditi rano ujutro.

1. Trenuci tišine

Svijet je pun medijske buke i užurbanosti. Žurimo naokolo mahnito, a kada nismo zauzeti svoje slobodno vrijeme trošimo uz svjetla elektroničkih zaslona. Na benzinskoj postaji koju sam nedavno posjetio, čak je pumpa za plin imala postavljenu televiziju koja pljušti vijestima i reklamama. Očito danas pumpa bez TV ekrana nije više IN.

Nasuprot tome, ranim ustajanjem dobivamo prijeko potrebnu tišinu. To bi čak mogao biti jedini dio dana kada vas ništa ne može omesti. Tih nekoliko trenutaka tišine može uvelike smanjiti vašu rastresenost.

2. Vrijeme za razgovor s Bogom

Smatrate li da nemate dovoljno vremena za molitvu? Želite li provesti neko vrijeme u razmatranju Svetog pisma i djela svetaca, ali ste previše zauzeti? Kao što rano ustajanje može osigurati vrijeme za tišinu, može također osigurati i prijeko potrebno vrijeme za molitvu, čitanja Svetog pisma, meditiranje o istinama naše vjere, ili pak odmaranje u Božjoj prisutnosti.

U Psalmu 5. kralj David kaže: „Gospodine, zorom glas mi već čuješ, zorom ti već lijem molitve u nadi čekajuć’.“ Bog blagoslivlja one koji ustaju ujutro hvaleći ga.

Čak ako se i ustanete pola sata ranije nego obično, primijetit ćete da je to dovoljno vremena da pročitate poglavlje Evanđelja i molite za snagu pred novi dan. Iz svog iskustva, vidim da mi ova jednostavna praksa određuje ostatak dana. Ako je propustim, rastresen sam i više razdražljiv. No, kad ujutro posvetim vrijeme Bogu, ipak sam mirniji i svjesniji Božje prisutnosti tijekom dana.

3. Jačanje samokontrole

Ustajanje je teško. Kada ste umotani u tople plahte i odmarate na udobnom jastuku, odugovlačenje postaje veoma bitno. I upravo jer je tako ugodno, ustajanje iz kreveta može biti izvrsna vježba u samokontroli – i sveci nam kažu da je pobjeđivanje samoga sebe ključ za svetost.

Sveti Josemaria Escriva jednom je rekao kako je rano ustajanje odlična pokora upravo zato što je toliko teško – pogotovo ako iskočite iz kreveta čim vaš alarm zazvoni. Ako stvarno želite pokazati Bogu da se kajete zbog svojih grijeha, dignite se iz kreveta i provedite neko vrijeme s Njim u molitvi.

4. Izlasci Sunca 

Kada ste zadnji put vidjeli izlazak Sunca? Ako ga u zadnje vrijeme niste vidjeli, zaista biste trebali. Oni su jedno od čudesa Božjeg stvaranja. Izlasci Sunca ne čekaju da se vi probudite. Događaju se vrlo rano. Zato ustanite iz kreveta i pogledajte ga! Nećete požaliti.

5. Kreativnost

Većinu svojih tekstova pišem rano ujutro. Kad se riješim pospanosti shvatim da sam zapravo vrlo kreativan ujutro. Tišina koju sam ranije spomenuo olakšava mi da se bolje usredotočim. Osim toga, nakon dobro prospavane noći tu je i određena duhovna svježina koja prati novi dan.

ZAKLJUČAK

Eto. Rano ustajanje može biti teško, ali se zaista isplati. Otvara ti priliku za važne stvari poput molitve i trenutke tišine, i jača tvoje “mišiće” samodiscipline.

Mala napomena za one koji su nakon čitanja teksta dobili poticaj za rano ustajanje: nemojte naviti budilicu u 4:30 ako ste navikli ustajati u 6:30! To će biti prevelik šok, nećete uspjeti i bit ćete frustrirani. Umjesto toga, navijte budilicu 15 minuta ranije sve dok to više ne bude šokantno. Zatim, navijte budilicu sve ranije, dok ne dođete do vremena kada želite ustajati.

Sretno rano ustajanje!

Samuel Guzman | The Catholic Gentleman 

Preveo Martin K. | Bitno.net

[facebook]Za više ovakvih članaka – klikni like[/facebook]