Depresija je bolest s kojom se muči velik broj ljudi u suvremenom društvu. Često se oni koji su njome zahvaćeni osjećaju stigmatizirano i ne žele potražiti pomoć. Dobra vijest je da voljenoj osobi koja se bori s depresijom možete pomoći, a Aleteia donosi 13 savjeta kojima se pri tome možete voditi:

1. Pokažite suosjećanje umjesto sažaljenja.

2. Budi te tu za njih, ali se ne dajte emocionalno ucjenjivati i ne dopustite da vas uvuku u “njihov svijet”.

3. Odgovorite na njihove prigovore na pozitivan način: “Postoji rješenje i zajedno ćemo ga pronaći.”

4. Pokažite svoju ljubav na izvanjski način: uzmite voljenu osobu za ruku, zagrlite je, pogledajte je u oči i nasmiješite joj se. Ove geste znače više od riječi.

5. Ako je depresivna osoba vaš supružnik, objasnite svojoj djeci da to nije njegova/njezina krivica, da samo prolazi kroz teško razdoblje i da je depresija bolest koja se može izliječiti, ali zahtijeva vrijeme.

6. Prikupite informacije umjesto svoje voljene osobe i proslijedite joj ih: kontakt informacije liječnika i terapeuta, knjige ili članke koje bi mogli pročitati, grupe podrške.

7. Ne dopustite da se voljena osoba isključi i postane zarobljenikom svoje usamljenosti. Odvratite joj pažnju: izvedite je u šetnju, na susret s drugim ljudima ili u kupovinu. To će joj omogućiti da stupi u kontakt s drugim ljudima.

8. Ohrabrite svaku, pa i najmanju inicijativu. Pohvalite ih za svaki mali korak koji naprave.

9. Zadržite razboritost i ne ispričavajte napade bijesa ili lošeg ponašanja – depresija nije opravdanje za sve.

10. Ohrabrite ih da vode računa o svome izgledu.

11. Izbjegnite govorenje stvari koje bi mogle učiniti da se osjećaju bespomoćnima, poput: “Imaš toliko razloga da budeš sretan/sretna” ili “Ti misliš da se svijet okreće oko tebe”.

12. Ne dopustite da vas depresivna osoba iscrpi. Naučite kako očistiti svoje misli i napuniti svoje baterije. Nemojte se osjećati krivo ako vam je potreban odmor.

13. Molite se Bogu da vam dadne snagu da učinite svoj dio i tražite od njega da izliječi voljenu osobu koja pati.

Više savjeta i tekstova o tome kako se boriti s depresijom voljene osobe, ili vlastitom depresijom, možete pronaći OVDJE.