Besane noći, bolesna djeca, dugi, stresni dani, a muž je na poslovnome putu… Majke kućanice, majke radnice, samohrane majke… Majke brojne djece ili majke bez djece. Bez obzira na to kakva bila vaša situacija, majčinstvo je jedan od najvećih izazova našega vremena. Naši su dani uvijek prepuni!

Kako izgleda vaše planiranje? Jeste li organizirana, marljiva pčelica, ili pak neuredni, neorganizirani tip osobe? Zapisujete li svaku obavezu i planirate li svaki obrok, ili improvizirate onako kako dan ide? Kako izgleda vaš planer? Je li on pun popisa, zadataka i ciljeva koje treba ostvariti, ili kratkih, nasumičnih bilježaka, napravljenih u hodu?

Koliko god pun ili prazan bio „Planer za katoličke majke”, njegova je svrha omogućiti majkama da prate što se trenutno događa u liturgijskoj godini, donijeti im malo tjednoga ohrabrenja, dijeliti bisere mudrosti Katoličke Crkve, ali i pomoći majkama da svoje svakodnevne zadatke izvršavaju s radošću. 

Koliko god dobro organizirani – ili užasno neorganizirani – evo nekoliko savjeta svetaca kojih se dobro prisjetiti kako ne biste zapeli u procesu planiranja:

Sveta Terezija Benedikta od Križa:

„Odustanite od svojih planova. Prvi sat jutra pripada Bogu. Prihvatite se dnevnoga posla koji vam On zadaje, i On će vam dati snage da taj posao obavite.”

Sveta Mary MacKillop:

„Često se osjećamo iscrpljenima i umornima, ali Bog nam ipak pomaže izdržati sve te stvari.”

Sveti Ignacije Lojolski:

„Ako vam Bog šalje mnogo trpljenja, to je znak da On ima velike planove za vas, i da zasigurno želi od vas napraviti sveca.”

Sveti Franjo Saleški:

„Ne bojte se što bi se moglo dogoditi sutra. Onaj isti Otac pun ljubavi koji se za vas brine danas brinut će se za vas sutra i svakoga dana. Ili će vas zaštititi od patnje, ili će vam dati postojanu snagu da izdržite. Zato budite u miru, i ostavite postrani sve tjeskobne misli i zamišljanja.”

Sveta Edith Stein:

„Stavite s pouzdanjem sve svoje brige o budućnosti u Božje ruke, i pustite da vas Gospodin vodi baš poput maloga djeteta.”

Sveta Gianna Beretta Molla:

„Tajna sreće jest živjeti trenutak po trenutak, i zahvaljivati Bogu za sve što nam On, u svojoj dobroti, šalje dan za danom.”

Sveti Ivan don Bosco

„Bog će providjeti.”

Sveta Faustina Kowalska:

„Ponizna duša ne pouzda se u sebe, nego sve svoje pouzdanje stavlja u Boga.”

Sveti papa Ivan Pavao II.:

„Euharistija je tajna mojega dana. Ona daje snagu i smisao svim mojim aktivnostima služenja Crkvi i svijetu.”

Sveta Terezija iz Kolkate:

„Ne možemo svi činiti velike stvari, ali možemo male stvari činiti s velikom ljubavlju.”

Sveta Terezija iz Lisieuxa:

„Isuse, pomozi mi da pojednostavnim svoj život tako da doznati što ti želiš da budem – i da postanem tom osobom.”

Časni sluga Božji Fulton Sheen:

„Ako vaša sreća zavisi isključivo o tome da dobijete sve što želite, nikada nećete biti sretni. Promijenite fokus. Pronađite novo središte. Želite ono što Bog želi, i vašu vam radost neće oduzeti nijedan čovjek.”


Općinstvo svetih nas čuva, i neprestano nas zagovara. Sveci podsjećaju čovječanstvo da se u svemu svojemu planiranju moramo potruditi da se pouzdamo u Boga, i da svi naši napori usmjeravaju druge prema raju.

Bog želi učiniti nas svetima ondje gdje jesmo. Ako uistinu vjerujemo, i prepustimo se Njegovoj volji, i mi ćemo jednoga dana sudjelovati u rajskoj gozbi, zajedno sa svecima koji su u nebo došli prije nas.

Zato, kada ove godine budete planirali, nastojte svoj tjedan povjeriti Gospodinu, jer savršeno planiranje zapravo ne postoji. Nailazit ćemo na nepredviđene situacije, i rasporedi će propadati – bilo slučajno, bilo sa svrhom. Nepredviđene troškove obavezno bilježite, a radosne događaje označite ili iz zabilježite u bojama. No oni koji se drže Božjega plana neće nikada propasti, jer će u Gospodinu pronalaziti snagu i utočište – svih dana svojega života.

Izvor: Ascension Press | Prijevod: Ana Naletilić

Članak je preveden i objavljen uz dopuštenje nositelja prava. Sva prava pridržana.