Osobito mjesto u duhovnom ozračju Velikog tjedna imaju vjerski običaji i obredi u kojima su glazba i crkveno pjevanje posebice značajni. U tome “počasnu ulogu” ima tradicionalno pjevanje jednoga psalma, čijom izvedbom u Hvaru zapravo na Cvjetnu nedjelju navečer počinje slavlje Velikog tjedna.

Hvar

Posebno mjesto u svakodnevnom životu vjernika imaju crkveni i vjerski obredi i običaji za Velikog tjedna u Hvaru. Koliko su ti obredi utkani u vjernički život, svjedoči činjenica da neki od njih traju stoljećima i još uvijek su životni i poticajni, a najviše raduje što ih prihvaćaju djeca i mladi.

Osobito mjesto u duhovnom ozračju Velikog tjedna imaju vjerski običaji i obredi u kojima su glazba i crkveno pjevanje posebice značajni. U tome “počasnu ulogu” ima tradicionalno pjevanje jednoga psalma, čijom izvedbom u Hvaru zapravo na Cvjetnu nedjelju navečer počinje slavlje Velikog tjedna. Riječ je o psalmu “Domine, ne in furore tuo arguas me” (Gospodine, nemoj me karati u srdžbi svojoj). Međutim, Hvarani taj psalam zovu prema prvoj riječi u posljednjem stihu koji glasi “Erubescant et conturbentur vehementer omnes inimici mei” (Neka se postide i užasno zbune svi moje neprijatelji), tako da je za hvarske vjernike ovaj psalam jednostavno “Erubescant”. Psalam je skladao poznati skladatelj crkvene glazbe Josip Rafaelli (1767.-1843.), koji je u hvarskoj katedrali djelovao kao orguljaš.

Da je glazba u vjerničkom životu Hvara imala i u prošlosti značajnu ulogu, potvrđuje podatak koji kazuje da od kraja 16. stoljeća nadalje u Hvaru djeluju brojni izvrsni učitelji glazbe, crkvenog pjevanja i orguljaši, primjerice Toma Cecchini, koji je kao orguljaš u katedrali djelovao od 1634. do 1645. godine, a poznat je i kao skladatelj. Ljubav prema crkvenoj glazbi očitovala se i u skrbi za katedralne orgulje, o kojima nisu skrbili samo crkveni službenici, nego i vjernici i gradske vlasti, a ponekad je s tim u vezi dolazilo i do sporova, a sve radi žarke želje da orgulje budu što kvalitetnije. Krajem 18. stoljeća u nabavi novih orgulja sudjelovao je čak i mletački dužd, koji je osobno u tu svrhu odobrio posebne takse.

Spomenuti psalam “Erubescant” skladatelja Josipa Rafaellija pjeva se u godini samo tri puta, i to prvi put na cvjetnicu navečer u katedrali, te u ponedjeljak i utorak u Velikom tjednu također navečer u katedrali u sklopu ostalih obreda. Ima vjernika koji tih dana dolaze u katedralu da bi uživali slušajući pjevače katedralnog zbora, koji s posebnom osjećajnošću i zanosom izvode taj psalam. Zanimljivo je da vjernici tih dana pri susretu običavaju pitati jedan drugoga: “Ideš li večeras u katedralu na ‘Erubescant'”?(ika/bitno.net)