KBFFoto: IKA
U okviru programa i sadržaja duhovne asistencije studenata laika od 5. do 12. studenoga na Katoličkomu bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu priređen je tečaj ikonopisa pod vodstvom Josipa Ružića. Na tečaju je sudjelovalo 22 studenata i studentica filozofsko-teološkog i teološko-katehetskog studija te postdiplomskih studija.

Tečaj je započeo u ponedjeljak 5. studenoga u fakultetskoj kapeli blagoslovom i molitvom dekana KBF-a prof. dr. sc. fra Ante Vučkovića da u ikonopisanju studenti produbljuju odnos s Kristom – pravom ikonom Boga te da kroz dane tečaja i pisanje ikona i sami postanu Božja ikona – prozor u nadnaravno. Potom je uslijedio kratki uvod u ikonopis. Voditelj je govorio o povijesti ikona, vrstama ikona, tehnikama ikonopisa te, ono ključno, o važnosti i odnosu molitve i ikonopisa. Zatim su sudionici počeli s praktičnim radom pripreme drva za izradu vlastite ikone. Sve ostale dane tečaja, polaznici su individualnim radom pisali svoje ikone. Ikone i ikonopisanje spadaju u najstarije i najdublje molitvene stvarnosti kršćanstva te su pomalo nepravedno zanemarene u suvremenom življenju Crkve. Studenti su, osim informativnih saznanja o duhovnoj kršćanskoj baštini, na praktičan način vrlo brzo mogli uočiti poveznicu između linija i boja ikona s osobnim odnosom s Gospodinom. Pisanjem vlastite ikone naučili su čitati i tumačiti ikonu, ali i prepoznavati kako ikona, kao Biblija u boji, čita i tumači čovjeka. Tako su način na jedinstven način mogli iskusiti vlastitu duhovnu stvarnost te dublje ući u otajstvo vjere.

Tečaj je završio u ponedjeljak 12. studenoga euharistijskim slavljem i svečanim blagoslovom novih ikona. Dekan Vučković na samom je početku euharistijskog slavlja blagoslovio ikone studenata posvetnom molitvom te uključivanjem ikona u samu liturgiju, naglašavajući kako je ikona dar od Boga i stoga ne nosi potpis autora. Ona postaje prozor kroz koji postajemo gledani od Boga, te nas poziva da probijamo vidljivo u potrazi za nevidljivim. U svojoj homiliji prof. dr. sc. fra Ante Vučković također je naglasio da ikona može postati mjesto gdje spoznajemo nevidljivoga ukoliko, rišući Božje lice, dozvoljavamo da naše lice i naše čitavo biće bude preoblikovano. Duhovni asistent studenata laika mr. don Jenko Bulić naglasio je kako je ovaj projekt od iznimne važnosti za čitavu akademsku zajednicu, jer je rad na ikonama pomogao studentima da se Božja slika ureže ne samo u njihova srca, već u srca svih nas. U ime čitave akademske zajednice zahvalio je gospodinu Josipu Ružiću što je bio duhovni asistent i duhovni pratitelj kroz ikonopis studentima teologije. Pozvao je studente da se s jednakom gorljivošću odazovu i ostalim duhovnim projektima Katoličkog bogoslovnog fakulteta. Slavlje je uveličalo pjevanje vokalno-instrumentalnog sastava Božja Ljubav. (ika/bitno.net)