U negdašnjem isusovačkom samostanu, danas galeriji ‘Klovićevi dvori“ u Zagrebu, postavljena je izložba „Tizian, Tintoretto, Veronese, veliki majstori renesanse“, koja na jednom mjestu želi predstaviti najvažnije i najljepše slike talijanskih majstora koje se čuvaju u Hrvatskoj, a nastale su od 1440. do 1580. godine.

Giovanni-Bellini: sv.Augustin i sv.Benedikt

Matične stranice galerije Klovićevi dvori o izložbi istiću: Tizian, Tintoretto, Bellini, Carpaccio, Veronese, najveći majstori Venecije slikali su za hrvatske naručitelje! Meki tonovi mletačke renesanse prelijevaju se po lijepim licima i bogatoj odjeći svetaca i svetica na oltarnim palama duž cijele jadranske obale.

Prekrasno slikana ova vrhunska djela osim svojom ljepotom duboko nas diraju i kao svjedočanstva obrazovanja, senzibiliteta i istinske strasti za lijepim tadašnjih naručitelja. Slike koje ćemo vidjeti na izložbi u Klovićevim dvorima kupovali su naši biskupi i opati, ali i svjetovni ljudi koji su plovili i trgovali po cijelom Mediteranu.

Ta djela svjedoče o visokom nivou života i kulture sredine za koju su slikane i u kojoj i danas obitavaju. Možemo ih promatrati kao neposredne dokaze žive humanističke kulture koja je pulsirala na cijelom Jadranu. Ove su slike kupovane u vrijeme kada su njihovi slavni autori još uvijek bili samo najbolji majstori svoga zanata. Oni su imali aktivne radionice i slikali su za naručitelje cijele Europe, ali su bili i vjesnici novoga duha kojeg su hrvatski mecene očigledno dobro razumjeli i cijenili.

Carpaccio, Veronese pa čak ni Tintoretto nisu u to vrijeme bili globalne zvijezde i neupitni autoriteti kakvi su danas. Trebalo je znati, trebalo je imati interes i kontakte, trebalo je odabrati i naručiti najbolje za svoj samostan, za svoju crkvu. Tako ove slike svjedoče kako su naše male jadranske urbane jezgre živjele u to vrijeme pravim gradskim životom koji u mnogim segmentima nije zaostajao čak ni za glamuroznom Venecijom.

Izložba Tizian, Tintoretto, Veronese, veliki majstori renesansne ljepote predstavit će umjetnički najznačajnije slike iz cijele Hrvatske. Po prvi put će biti predstavljena antologijska djela slikana na platnu i na drvetu od 1450. do 1590. godine. Među njima je skupina istinskih remek djela koja su izradili najznačajniji talijanski slikari 15. i 16. stoljeća. Naručivali su ih ugledni predstavnici crkvenih zajednica, plemići, pomorski trgovci i humanistički obrazovani pojedinci.

Izložba će biti otvorena za javnost od 22.11 2011. – 22.1.2012.