Slika u rimskoj crkvi Il Gesu postavljena je povodom proslave 200. obljetnice ponovne uspostave isusovačkog reda

dioc12-680x365

“Skidanje Isusa s križa” djelo je poznatog bosanskohercegovačkog umjetnika Safeta Zeca koje je nedavno postavljeno u središnjoj crkvi isusovačkog reda Al Gesu u Rimu, a postavljanju slike nazočio je i papa Franjo, izvijestili su mediji.

Slika visine tri i širine dva metra postavljena je u kapelici Della Pasione, u crkvi koju je 1551. posvetio utemeljitelj isusovačkog reda sv. Ignacije Lojola i to povodom proslave 200. obljetnice ponovne uspostave tog reda. Postavljanju slike i proslavi nazočio je i papa Franjo, koji je, kako je prenio bosanskohercegovački Dnevni avaz, umjetniku izrazio svoje oduševljenje slikom.

Safet Zec, inače jedan od najpoznatijih bosanskohercegovačkih slikara i grafičara koji je izlagao diljem svijeta, za Avaz je ispričao kako mu je ova narudžba iz Rima pomogla ostvariti dječački san da se okuša u relgijskoj umjetnosti.

“Spoznaja da su najveća umjetnička djela napravljena na području religije potaknula me da se i sam isprobam. Vježbao sam se cijeli život u tom pogledu. To je bila moja sudbina – rekao je Zec.

Na tom istom mjestu gdje se sada nalazi Zecova kompozicija nekada je stajala znamenita La Pieta, talijanskog renesansnog umjetnika  Scipionea Pulzonea koja se danas nalazi u Metropolitan muzeju u New Yorku.

54292fde-94b4-4fce-b67e-754eb0765237-safet-zec-djelo

Goran Andrijanić | Bitno.net