Poznati duhovni autor  o. Phil Bosmans preminuo je 17. siječnja u belgijskoj bolnici u 89. godini života, javlja IKA. Svojim međunarodnim uspješnicama Phil Bosmans ubraja se među najdjelotvornije duhovne autore našega vremena. 

Sveukupna naklada njegovih knjiga procjenjuje se na oko 10 milijuna primjeraka. Njegova prva knjiga “Živjeti je radost” u Hrvatskoj je ugledala svjetlo dana godine 1984. i doživjela osam izdanja. Sveukupna naklada njegovih brojnih naslova doseže 250.000 primjeraka najprije u izdavačkoj kući “Kršćanska sadašnjost” Zagreb, u “Glasu Koncila”, a potom i u izdanju “Kuće srca” u Brodskom Vinogorju, gdje je 2000. godine i službeno pokrenut “Savez bez imena – pokret za kulturu srca”. Sve njegove knjige na hrvatski je preveo jedan od najboljih poznavatelja lika i djela Phila Bosmansa u Hrvatskoj Pavao Madžarević, župnik u Brodskom Vinogorju. 

Njegove su knjige diljem svijeta omiljene nedostižnom naglašenošću kojom taj belgijski redovnik s mnogo humora povezuje ljudsku toplinu i povjerenje u život. Svaka od njegovih knjiga odiše iskustvom koje je autor skupio u svome vlastitom životu i u svojim nebrojenim susretima s ljudima. Godine 1958. započinje svoju “poruku srca” širiti putem medija: radija, poticajnih karata a kasnije i preko telefonskih oglašivača. Osniva belgijski “Savez bez imena”, koji bez vezanosti uz političke stranke ili konfesije oko sebe okuplja ljude sa srcem ispod kaputa. Savez svojim objavljivanjima izoštrava ne samo opću svijest za socijalnu nevolju, nego djeluje i inicijativno: osniva socijalne radionice i stambene ustanove za nekadašnje zatvorenike, prve sigurne kuće za žene, besplatnu službu starima i prikraćenim ljudima. Pritom se ne plaši ni sučeljavanja sa zakonom kad je riječ o potrebi konkretnih ljudi, kao što su primjerice ilegalne nastambe za Rome u Belgiji. Od “Kralja Roma” u Belgiji primljen je jednako kao i od belgijskoga kralja Alberta II. 

Godine 1991. prenosi sve odgovornosti za belgijski Savez bez imena na mlađe suradnice i suradnike. U međuvremenu su u mnogim dijelovima svijeta osnovani odgovarajući savezi: u Španjolskoj, u Južnoj Americi, 1988. u Belgiji, 2000. u Hrvatskoj. Premda od 1994. trpi od posljedica moždanoga udara i samostan monfortanaca u blizini Antwerpena, u kojemu živi sve do svoje smrti, jedva još može napustiti, kontakti i dopisivanja s nebrojenim ljudima diljem svijeta ne jenjavaju. Godine 2004. Phil Bosmans u intervju poljskoj novinarki daje uvid u svoj bogati život, u korijene i poticaje svoje “poruke srca”. Taj intervju pojavljuje se i u Hrvatskoj u knjizi pod naslovom “Razgovori u istini” (“Kuća srca” Brodsko Vinogorje, 2008.).

“Vjerujem u čudo kad ćemo u svakoj kući, u svakoj ulici i u svakome gradu jedni drugima reći: ‘Volim te, čovječe. Hoću iz svojih usta izbaciti sve gorke riječi i srce napuniti dobrotom a ruke prijateljstvom'” (Phil Bosmans) samo je jedna od poruka koje će dugo, dugo odjekivati u srcima mnogih ljudi na našim prostorima.
Phil Bosmans rođen je 1. srpnja 1922. u Gruitrodeu (Provincija Limburg, Belgija). (ika
/bitno.net)